Skip to main content
logo for klog kost

Mælk og kulhydrater giver flere bumser

{module Google Artikel Billedtop}
 

Mælk- og ost kan sammen med et højt indtag af kulhydrater medvirke til at hudsygdommen akne udvikler sig til det værre.

Det viser en gennemgang af tilgængelig forskning af sammenhængen mellem kost og teenager-sygdommen, der menes at være resultatet af et stigende testosteron-niveau hos unge. En bakterie med navnet Propionibacterium acnes menes også at være involveret i sygdommens opståen.  

Det er en undersøgelse offentliggjort i Journal of the Academy of Nutrition and , som fastslår, at der er stadigt flere beviser for en sammenhæng mellem kost og akne, især fra mælkeprodukter og kost med et højt glykæmisk index - det vil sige mad med et stort kulhydrat-indhold, der hurtigt får blodsukkeret til at stige.

Cornflakes har f.eks. et højt glykæmisk index, så en stor portion med mælk og sukker hver morgen er formentlig en dårlig ide, hvis man har tendens til akne.

Omkring 80 procent af alle unge rammes af akne i større eller mindre grad. Sygdommen rammer værst i 17-18 års alderen og påvirker livskvaliteten i form af social isolation, usikkerhed og depression.

Siden slutningen af 1800'erne har man knyttet kost til sygdommen og regnet chokolade, sukker og fedt som særlige syndere, men i begyndelsen af 1960'erne fremkom undersøgelser, der udelukkede kostens indflydelse på udviklingen af acne.  

"Denne ændring skete hovedsageligt på grund af resultaterne af to vigtige undersøgelser, der gentagne gange er bleveet citeret i fagbøger og populærartikler som beviser på at der ikke er nogen sammenhæng mellem kost og akne,« siger Jennifer Burris fra Department of Nutrition, Food Studies, and Public Health, Steinhardt School of Culture, Education, and Human Development, New York University.

"På det seneste har dermatologer og registrerede diætister gennemgået sammenhængen mellem kost og akne og blevet mere og mere interesseret i  ernæringsterapi i akne-behandlingen."  

Burris har sammen med kolleger gennemgået forskningen for at vurdere beviserne for forbindelser mellem kost og akne.  

Udløser ikke, men kan forværre akne

Forskerne har gennemgået undersøgelser mellem 1960 og 2012, der undersøgte kost og akne, og vurderet undersøgelsernes kvalitet i form af reference, design, deltagere, interventionsmetode, primære resultat, resultater og konklusioner, kovariat overvejelser og begrænsninger.  

De konkluderede, at et højt glykæmisk indeks og et stort forbrug af mælkeprodukter er hovedårsager til sammenhængen mellem kost og akne. De påpeger, at selv om forskningsresultaterne i løbet af de sidste 10 år ikke påviser, at kosten er årsag til akne, så kan kosten påvirke eller forværre hudsygdommen.  

Forskerne anbefaler, at dermatologer og registrerede diætister arbejder sammen om at designe og udføre kvalitets forskning.

"Ny forskning er nødvendig for fuldt ud at belyse vore resultater og definere de underliggende mekanismer, der forbinder kost og akne, samt udforme mulige diæter for akne behandling," siger Burris.

"Lægerne bør ikke afvise muligheden for diæter som et supplement i behandlingen af akne. I øjeblikket er den bedste strategi at behandle hver akne-patient individuelt og omhyggeligt overveje muligheden for kostvejledning."