Stof i marietidsel beskytter mod hudkræft
Et ekstrakt af en af Danmarks og verdens mest almindelige planter, Marietidslen, kan beskytte mod hudkræft.
Den lilla plante har i mere end 2000 år været brugt som naturlægemiddel mod mange forskellige former for helbredsproblemer, blandt andet gulsot, leverforgiftninger, skrumpelever, galdesten og diabetisk neuropati. Men indtil nu har der ikke været nogle solide videnskabelige undersøgelser, der har vist at planten rent faktisk virker .
Men to undersøgelser fra University of Colorado Cancer Center, som er offentliggjort i tidsskriftet Photochemistry and Photobiology viser, at marietidsel ekstraktet, silibinin, dræber hudceller, der er blevet muteret af UVA-stråling samt beskytter mod skader ved UVB-stråling - og dermed beskytter mod UV-forårsaget hudkræft.
"Når en celle påvirkes af UV-stråling, kan man enten ønske at reparere eller dræbe det, så det ikke kan nå at forårsage kræft. Vi viser at silibinin gør begge dele," siger dr. Rajesh Agarwal, der er leder ved Cancer Prevention and Control på CU Cancer Center og professor ved Skaggs School of Pharmacy og Pharmaceutical Sciences.
Den ene undersøgelse har brugt menneskelige hudceller udsat for UVA-stråling, som udgør omkring 95 procent af de solstråler, der når jorden.
UVA-bestrålede celler dør
Agarwal behandlede disse UVA-ramte celler med silibinin, som dramatisk forøgede den hastighed, hvormed disse beskadigede celler døde.
"Når du tager raske menneskelige hudceller - keratinocytter - og behandler dem med silibinin, sker der ingenting. Det er ikke giftigt. Men når du behandler UVA-bestrålede celler med silibinin dræber det cellerne," siger Agarwal. Dermed fjernes de muterede celler, der kan forårsage hudkræft og solskader.
Konkret viser undersøgelsen, at forbehandling med silibinin medførte højere udslip af reaktive iltarter hos de UVA-eksponerede celler, hvilket fører til højere celledød.
Den anden undersøgelse, som blev offentliggjort i denne måned af de samme forfattere i tidsskriftet Molecular Carcinogenese viser, at i stedet for med fordel at dræbe celler beskadiget af UVA-stråling, kan behandling med silibinin beskytte hudceller mod skader fra UVB-stråling, som udgør omkring 5 procent af solens stråling, der når jorden.
Silibinin dræber altså UVA-beskadigede celler, mens det øger UVB-beskadigede cellers aktivering af proteinet interleukin-12, som virker ved hurtigt at reparere beskadigede celler.
"Vi har arbejdet i 20 år med dette stof, silibinin," siger Agarwal.
"Vi var først til at bemærke dets effektivitet i behandling både hudkræft og andre cancerformer, og vi har nu et langt mere komplet billede af de mekanismer, der ligger bag."
Agarwal fortsætter med at teste effektiviteten af silibinin i forebyggelsen af kræft og arbejder hen imod menneskelige forsøg med silibinin-baserede lægemidler.