Tomater kan halvere risikoen for hudkræft
Tomater kan reducere risikoen for at udvikle hudkræft med halvdelen - i hvert fald hos hanmus.
Det antyder en ny undersøgelse fra Ohio State University, hvor forskere har testet tomatpulver på mus, som senere blev udsat for ultraviolet lys.
Det viste sig, at hanmus - og kun hanmus - på en diæt med 10 procent tomatpulver dagligt i 35 uger i gennemsnit havde 50 procent færre hudkræfttumorer.
"Teorien bag forholdet mellem tomater og kræft er, at carotenoider, der er pigmenteringsstoffer, som giver tomater deres farve, kan beskytte huden mod UV-lysskader," mener fødevareforsker Jessica Cooperstone, der er medforfatter på undersøgelsen, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.
Der var ingen signifikante forskelle i tumorantalet for hunmus i undersøgelsen. Tidligere undersøgelser har vist, at hanmus udvikler tumorer tidligere efter at være udsat for UV-stråling, og at deres tumorer er mere talrige, større og mere aggressive.
"Denne undersøgelse viste os, at vi er nødt til at overveje kønsforskelle, når vi udforsker forskellige forebyggende strategier," siger undersøgelsens seniorforfatter, professor i patologi, Tatiana Oberyszyn.
"Hvad der virker hos mænd, fungerer ikke altid lige så godt hos kvinder og omvendt."
Tidligere menneskelige kliniske forsøg tyder på, at tomatpasta med tiden kan dæmpe solskoldninger, måske takket være carotenoider fra planter, der er deponeret i menneskers hud, og kan beskytte mod UV-lysskader, fortæller Cooperstone.
"Lycopen, den primære carotenoid i tomater, har vist sig at være den mest effektive antioxidant af disse pigmenter," siger hun.
"Når man sammenligner lycopen alene med den hele tomat eller et komprimeret tilskud [af tomaten, red.], ser tomater dog mere effektivt ud til at forhindre rødme efter UV-eksponering, hvilket tyder på, at andre forbindelser i tomater også kan være på spil."
I undersøgelsen blev nogle mmus fodrede med pulver af mandarintomater, der har vist sig at have et højere indhold af biotilgængeligt lycopen, og selv om de også havde færre tumorer end kontrolgruppen var forskellen ikke statistisk signifikant i forhold til andre tomater.
Cooperstone undersøger for øjeblikket andre tomatforbindelser end lycopen.
Almindelig hudkræft (ikke melanom) er den mest almindelige af alle kræftformer, med flere nye tilfælde hvert år end bryst-, prostata-, lunge- og tyktarmskræft i kombination.
"Alternative metoder til systemisk beskyttelse, muligvis gennem ernæring for at reducere risikoen for hudrelaterede sygdomme, kan være vigtige," siger Cooperstone.
"Fødevarer er ikke medicin, men kan muligvis i løbet af vores levetid ændre udviklingen af visse sygdomme," siger hun.