Skip to main content
logo for klog kost

Proteinrig mad afgørende for heling af brandsår

Fire gange så mange proteiner som man normalt anbefaler er afgørende for at brandsårspatienter heler hurtigt.

{snippet start}

Fokus på effektiv ernæring har ligefrem givet specialister på Ohio State University Wexner Medical Center en pris for deres arbejde med brandsårspatienter.

Ernæring er så afgørende for deres patienters heling, at de har gjort det til en kvalitetsindikator for patientbehandlingen.

"Stofskifte går i hyper-drev, forsøger at hele sårene, og kroppen leder efter næringsstoffer, hvor det kan," siger Dr. Larry Jones, direktør for The Ohio State University brandsårscenter.

"Hvis patienten ikke indtager nok kalorier og protein, kan det medføre væsentligt muskeltab og langsom heling."

Patienterne får derfor en diæt gennem en sonde, der indeholder proteiner, D-vitamin, omega-3 fedtsyrer og andre næringsstoffer som kan hjælpe med at hele sår. Brandsårspatienterne har brug for omkring 140 procent af deres normale kalorier og omkring fire gange så mange proteiner.

Allerede seks timer efter indlæggelse af patienter med alvorlige forbrændinger på kirurgisk intensiv afdeling får de gennem en sonde en proteinrig diæt gennem en sonde.

Selv om de hovedsagligt behandler patienter med brandsår, der dækker 20 procent eller mere af deres krop, kan selv patienter med mindre end 20 procents brandsår have ernæringsproblemer på grund af dybden af ​​brandsårene, deres alder, generelt dårlige helbred eller allerede dårlig ernæringstilstand.

Allerede ved indlæggelsen foretager holdets brandsårsdiætist Sheela Thomas en ernæringsmæssig vurdering for at afgøre hvor stort patienternes energi- og proteinbehov er og hvordan de kan få det dækket.

Sygeplejersker overvåger desuden dagligt patienternes vægt og tæller kalorier og holdet vurderer og justerer sondeernæringen ugentligt. 

{module also proteiner}

Afdelingen er netop blevet hædret som den bedste af de bedste i en international opgørelse over hospitalers ernæringsindsats.

Men lægerne mener at patienternes ernæring er vigtig også efter at de er blevet udskrevet.

"Det tager et brandsår lige fra 12 til 18 måneder at hele helt mikroskopisk set. Så det er vigtig at sikre en rigtig diæt mindst lige så længe," siger Jones.

"Lægen fortalte mig, at det svarer til at spise omkring 15 hamburgere om dagen. Det har hjulpet, for da jeg først kom her var min appetit ikke stor på grund af smerten," fortæller 44-årige Troy Patchin, der blev indlagt med anden og tredje grads forbrændinger over 40 procent af kroppen efter en arbejdsulykke. Patchin har tilbragt næsten to måneder på hospitalet, med en sonde, der konstant leverer protein og ernæring.

Lægerne på brandsårsafdelingen håber at andre hospitaler vil tage deres meget fokuserede ernæringsindsats til sig.

proteiner, brandsår