Skip to main content
logo for klog kost

Chok-undersøgelse: Salt uden betydning for blodtryk

At skære ned på saltet er ikke lige så vigtigt som at tabe sig, spise frugt og grønt samt drikke mindre, hvis man har forhøjet blodtryk.

{snippet start}

Ja, faktisk hjælper det nærmest ikke på et højt blodtryk at skære ned på saltet.

Det viser i hvert fald en ny fransk chok-undersøgelse af sammenhængen mellem forhøjet blodtryk og forskellige livsstilsfaktorer.

Undersøgelsen kommer efter at sundhedsmyndigheder i hele verden i årtier har anbefalet at skære ned på saltet for at reducere blodtrykket. Forskere har i de seneste år nærmeest kun diskuteret hvor meget man skulle skære ned på saltet. Om man højest burde spise 3, 5 eller 7 gram salt dagligt.

Samtidig er fødevareindustrien blevet angrebet for at bidrage til et forhøjet blodtryk ved at poste store mængder natrium i alle former for forarbejdet mad og fastfood.

Natrium udgør 40 procent af almindeligt salt, der er hovedkilden til natrium i vores mad.

Men ifølge den nye franske undersøgelse har natrium ingen større betydning for blodtrykket.

Undersøgelsen er baseret på interview og blodtryksmålinger af 8.670 voksne, der gav oplysninger om deres madforbrug, Body Mass Index (BMI), fysisk aktivitet og alkoholforbrug.

Forskerne bemærker, at selv om livsstilsfaktorerne i undersøgelsen ofte er de samme, som læger råder patienter med forhøjet blodtryk til at ændre på, er der overraskende lidt data om deres individuelle effekt på blodtrykket.

Motion også uden betydning

Undersøgelsen viste, at især BMI, men også alder og alkoholindtag var stærkt forbundet til et forhøjet blodtryk, mens natriums betydning ikke blev fundet statistisk signifikant. Det betyder at målingen af natriums betydning for blodtrykket lå udenfor det der betragtes som statistisk usikkerhed.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i American Journal of Hypertension, viste desuden, at frugt og grøntsager medførte et signifikant lavere blodtryk, mens mængden af fysisk aktivitet ikke havde nogen mærkbar virkning.

Ingen af deltagerne fik blodtryksmedicin i løbet af undersøgelsen.

"Ny forskning som dette bør spille en fremtrædende rolle i fastlæggelsen af offentlige helbredsinitiativer til reduktion af forhøjet blodtryk, der er verdens mest udbredte kroniske sygdom . Det påvirker mere end 30 procent af voksne over 25 år, og tegner sig for 9,4 millioner dødsfald hvert år," siger undersøgelsens chefforfatter dr. Jacques Blacher.

"Observationsstudiet fremhæver sammenhængen mellem det systoliske blodtryk og BMI." siger Dr. Theodore Kotchen, der er medredaktør på American Journal of Hypertension.

"Derudover viser undersøgelsen den relative betydning af BMI i sammenhæng med specifikke dele af kosten som mulige bidragydere til forhøjet blodtryk."