Søg på Klog KostPistacienødder sænker stressniveauet

Pistacienødder kan afstresse mennesker med diabetes og dermed reducere deres risiko for hjertekar-problemer.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Penn State University, hvor forskere har testet hvordan pistacienødder påvirker flere grupper diabetes-patienters helbred og velvære.

"Hos voksne med diabetes mindsker to portioner pistacienødder per dag hindringen af blodstrømmen under stress og forbedrede hjernens kontrol med hjertet," siger Sheila G. West, der er professor i bioadfærds- samt helbreds- og ernæringsvidenskab.

"Selvom nødder har et højt indhold af fedt, indeholder de gode fedtstoffer, fibre, kalium og antioxidanter. På grund af den høje risiko for hjertesygdom hos personer med diabetes er nødder en vigtig del af en sund kost for hjertet."

West og hendes kolleger undersøgte effekten af pistacienødder i forbindelse med en række stresstest hos patienter med diabetes 2, der dog ellers var sunde. Der fik nøje kontrollerede måltider, hvor hver af blandingerne indeholdt det samme antal kalorier.

Efter to uger på en typisk amerikanske kost med 36 procent fedt, heraf en tredjedel mættet fedt blev deltagerne tilfældigt fordelt til at spise et af to måltider. I løbet af de fire ugers test spiste deltagerne kun mad leveret af undersøgelsens arrangører.

Den ene gruppe fik en hjerte-sund diæt med 27 procent fedt hvoraf en fjerdedel (7 procent) var mættet fedt. Den anden gruppe fik den samme diæt, men hvor 20 procent (84 gram) af kalorierne kom fra pistacienødder. det svarede til cirka 150 pistacienødder om dagen.

Deltagerne på pistacie-diæten fik ialt 33 procent fedt, men andelen af mættet fedt var den samme som i den første gruppe - 7 procent.

Mere afslappede årer

Halvdelen af nødder var saltede og resten usaltet. Ved afslutningen af hver fire-ugers diætperiode, målte forskerne deltagernes blodtryk og blodgennemstrømningen i hvile og under to stresstest.

"Pistacie-diæten betød at deltagernes blodårer var mere afslappede og åbne under stresstestene," fortæller West.

"Vi fandt, at det systoliske blodtryk under søvn især var påvirket af pistacienødder," siger Katherine A. Sauder, der stod for målingerne.

"Det gennemsnitlige blodtryk under søvn blev reduceret med omkring 4 point, og det kan forventes at sænke belastningen af hjertet."

Forskerne fandt, at pistacie kosten reducerede at blodårerne var forsnævrede under stress. Når arterier er udvidede, bliver belastningen på hjertet reduceret.

"I sammenligning med en fedtfattig kost, afkorter en kost med pistacienødder hjertekar-systemets reaktion på stress."

Forskernes konstaterede, at der var forbedringer i hjertefrekvensens variabilitet, der er et mål for hvor godt nervesystemet styrer hjertefunktionen. Det indikerer, at pistacienødder øgede aktiviteten af vagusnerven, der er en vigtig del af det parasympatiske system, som kan blive beskadiget af diabetes.

"En længerevarende behandling med pistacienødder kan få disse forbedringer af blodtrykket under søvn, karsystemets reaktion på stress og den vagale kontrol af hjertet til at reducere risikoen for hjertesygdomme hos diabetikere," siger West, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Journal of American Heart Association