Søg på Klog KostMørk chokolade styrker blodomløbet i benene

Mørk chokolade styrker blodomløbet i benene og kan dermed sikre at folk kan gå længere..

 

Det viser en undersøgelse, hvor forskere så på virkningen af lys og mørk chokolade i forhold til forsnævringer af perifere arterier i benene. Perifer arteriesygdom (PAD) medfører nedsat blodgennemstrømning, der kan være smertefuld, medføre kramper og træthed i benene eller hofterne under gåture.

I den ny lille undersøgelse gik personer med arterieproblemer i deres ben længere og længere, efter at de havde spiste mørk chokolade.

Deltagerne var 14 mænd og seks kvinder på 60-78 år, der blev testet på et løbebånd to timer efter at have spist 40 g mørk eller mælkechokolade på to separate dage. Deltagerne gik også på løbebåndet om morgenen de to dage, for at have en kontrolmåling.

Den mørke chokolade i undersøgelsen havde et indhold af mere end 85 procent kakao, hvilket gør den rig på polyfenoler. Mælkechokoladen med et kakao-indhold på under 30 procent, havde langt færre polyfenoler.

Efter at have spist den mørke chokolade gik de i gennemsnit 11 procent længere og 15 procent længere tid, end de kunne tidligere om morgenen. Men hverken afstand eller tid blev forbedret efter at de havde spist mælkechokolade.

"Forbedringerne var beskedne, men polyfenolerne i mørk chokolade er "af potentiel relevans for livskvaliteten for disse patienter," siger dr. Lorenzo Loffredo, der er undersøgelsens medforfatter og adjunkt ved Sapienza-universitetet i Rom i Italien.

Niveauet af nitrogenoxid, som er forbundet til bedre blodgennemstrømning, var højere efter at deltagerne havde spiste mørk chokolade. Flere biokemiske tegn på oxidativt stress var desuden lavere. Baseret på disse observationer og andre laboratorieforsøg, mener forfatterne, at de højere nitrogenoxid niveauer kan være ansvarlige for at udvide perifere arterier og forbedre evnen til at gå.

"Polyfenol-rige næringsstoffer kan være en ny behandlingsmetode mod hjertekar komplikationer," siger undersøgelsens hovedforfatter dr. Francesco Violim, der er professor i intern medicin ved Sapienza-universitetet i Rom. Han erkender dog at det kan have påvirket resultaterne, at deltagerne vidste hvilken chokolade de fik.

Talsmand Dr. Mark Creager fra American Heart Association pointerer da også, at det er alt for tidligt at anbefale polyfenoler eller mørk chokolade mod hjerte-kar-problemer.

"Andre undersøgelser har vist, at polyfenoler herunder dem i mørk chokolade kan forbedre blodkarrene. Men denne undersøgelse er ekstremt foreløbig, og jeg tror, at alle har brug for at være forsigtige i fortolkning af resultaterne," siger Creager, der er direktør for Vascular Center på Brigham and Womens Hospital og professor i medicin ved Harvard Medical School i Boston.