Søg på Klog Kost

Drenge påvirkes mere af koffein efter puberteten, men pigers hjertefrekvens og blodtryk påvirkes også afhængig af deres menstruationscyklus.

Koffein påvirker drenge og piger forskelligt

Koffein påvirker de to køn forskelligt og påvirker piger forskelligt afhængig af hvor i deres menstruationscyklus de er.

 

Det antyder i hvert fald resultater af den første undersøgelse, der har set på hvordan koffein påvirker børn og unge før og efter puberteten.

Børn og unges indtag har været stigende i årtier især pga. koffeinholdige sodavand og energidrikke, som nu markedsføres til børn helt til fire år. Alligevel har der ikke været meget forskning af hvordan koffein påvirker unge.

Men den nye undersøgelse fastslår, at drenge og piger får forskellige ændringer i hjertefrekvens og blodtryk efter indtagelse af koffein.

Tidligere undersøgelser har vist, at koffein øger blodtrykket og nedsætter hjertefrekvensen hos børn, teenagere og voksne. Formålet her var at finde ud af om der er kønsforskelle i hjertekar-systemets reaktion på koffein efter puberteten, og i de forskellige faser af menstruationscyklus.

"Vi har fundet en vekselvirkning mellem kønnene og koffeindosis, hvor drenge har en større reaktion på koffein end piger efter puberteten," siger Jennifer Temple, ph.d., lektor ved Department of Exercise and Nutrition Sciences, University of Buffalo School of Public Health Health Professions.

Stigende blodtryk

"Vi fandt desuden forskelle i reaktioner på koffein i de forskellige faser af menstruationscyklus, med fald i hjertefrekvensen, der var større i midten af lutealfasen og et stigende blodtryk i den midtfollikulære fase af menstruationscyklus."

Faserne i menstruationscyklus, der er kendetegnet ved ændringer i hormonniveauet, er den follikulære fase, som begynder på den første dag i menstruation og slutter med ægløsning, og lutealfasen, som følger ægløsning og er præget af betydeligt højere niveauer af progesteron end den tidligere fase.

Fremtidig forskning på dette område skal undersøge, i hvilket omfang hormon niveauer, venners koffeinforbrug eller lettere adgang til koffein påvirker kønsforskellene, fortæller Tempel, der har fået offentliggjort undersøgelsen i tidsskriftet Pediatrics.