Søg på Klog KostBøffer frikendes som årsag til hjertesvigt

Det er okay at spise en bøf eller en svinekotelet, men konservering af svine- og oksekød medfører en øget risiko for at dø af hjertekar-sygdomme.

 

Det viser en ny svensk undersøgelse, hvor forskere i 12 år har fulgt 37.000 mænd og sammenlignet deres spisevaner med deres risiko for hjertekar-problemer og dødelighed.

Undersøgelsen, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Circulation: Heart Failure, viser at der tilsyneladende ikke er nogen øget risiko ved at spise en bøf eller en svinekotelet, men at pølser, skinke, bacon og andet pålæg, der er konserveret på den ene eller anden måde, øger risikoen markant.

Forarbejdet kød og pålæg er konserveret ved rygning, saltning eller tilsætning af andre konserveringsmidler inklusive nitrit og salpeter.

"Forarbejdet rødt kød indeholder ofte natrium, nitrater, fosfater og andre tilsætningsstoffer, og røget og grillet kød indeholder også polycykliske aromatiske kulbrinter, som alle kan bidrage til øget risiko for hjerteproblemer," siger dr. med. Alicja Wolk, der er undersøgelsens hovedforfatter og professor i afdelingen for Ernæringsepidemiologi ved Institut for Miljømedicin på Karolinska Institutet i Stockholm, Sverige.

"Uforarbejdet kød er fri for tilsætningsstoffer, og har som regel en mindre mængde natrium."

Undersøgelsen af de svenske mænd er den første, der har set på virkningerne af forarbejdet rødt kød adskilt fra uforarbejdet rødt kød.

Ialt deltog 37.035 mænd mellem 45 og 79 år, der ikke tidligere havde haft hjertesvigt, iskæmisk hjertesygdom eller kræft. Deltagerne har udfyldt et spørgeskema om fødeindtagelse og andre livsstilsfaktorer og forskerne fulgte dem fra 1998 til datoen for hjertesvigt diagnose, død eller forsøgets afslutning i 2010.

Et par bøffer om ugen skader ikke

Ved starten af undersøgelsen blev mændene udspurgt om deres forbrug af forarbejdet kød som pølser, pålæg (skinke/salami), blod budding / pølser og leverpostej i det seneste år. I definitionen af uforarbejdet kød indgik svine- og oksekød/kalvekød herunder hamburgers eller hakket kød. I alt skulle mændene svare på 96 spørgsmål om deres forbrug i det forløbne år.

Forskernes resultater viste ved undersøgelsens afslutning:

  • 2.891 mænd fik diagnosticeret og 266 døde af hjertesvigt.
  • Mænd, der spiste mindst 75 gram forarbejdet rødt kød per dag havde en 28 procent højere risiko for hjertesvigt sammenlignet med mænd, der spiste maksimalt 25 gram om dagen.
  • Risikoen for at dø af hjertesvigt var mere end dobbelt så stor for de mænd, der spiste mest forarbejdet rødt kød i forhold til mænd, der spiste mindst.
  • For hver 50 gram (f.eks. 1-2 skiver skinke) stigning i det daglige forbrug af forarbejdet kød, steg risikoen for hjertesvigt med 8 procent og risikoen for at dø af hjertesvigt med 38 procent.
  • Risikoen for hjertesvigt eller død blandt dem, der spiste uforarbejdet rødt kød steg ikke.

"For at reducere din risiko for hjertesvigt og andre hjerte-kar-sygdomme foreslår vi, at du undgår forarbejdet rødt kød og begrænser mængden af uforarbejdet rødt kød til 1-2 portioner om ugen eller mindre," siger en anden af undersøgelsens forskere Joanna Kaluzafra Institut for Human Ernæring på Warszawa University of Life Sciences i Polen.

Forskerne siger, at de forventer at finde en lignende sammenhæng i en aktuel undersøgelse udført med kvinder.