Søg på Klog Kost

Et dagligt glas tomatjuice eller tomatsuppe kan hjælpe med at udvide dine blodkar markant.

Så meget forbedrer tomater dine blodkar

Har du problemer med blodomløbet skal du spise rigeligt med vandmeloner, tomater, guava eller papya.

 

De har alle et meget højt indhold af antioxidanten lycopen, som i en ny undersøgelse viser sig at udvide blodkarrene markant hos personer med forhøjet kolesterol.

Undersøgelsen fra University of Cambridge er baseret på tilskud med en daglig lycopen-pille på syv mg til personer med et højt kolesterol-tal. 36 personer, der i forvejen fik statiner mod deres forhøjede kolesterol-tal, blev opdelt i to lige store grupper, som enten fik lycopen-pillen eller placebo i to måneder.

Undersøgelsen viste at deltagerne, der fik lycopen-tilskud fik udvidet deres blodkar med hele 53 procent, men at tilskuddet ikke hjalp på blodtrykket, blodkarrenes stivhed eller indholdet af fedtstoffer i blodet. Det hjalp heller ikke hos deltagere, der ikke havde problemer med blodomløbet.

"Der er et væld af forskning, som tyder på, at middelhavskosten - som har et højt indhold af lycopen fra tomater og andre frugter - er godt for vores hjertekar-system, men hidtil har det været et mysterium, hvad de underliggende mekanismer kunne være," siger dr. Joseph Cheriyan, der er klinisk farmakolog og læge på Addenbrooke Hospital og lektor ved University of Cambridge.

Udover de 36 patienter med forhøjet kolesterol testede forskerne også lycopen-pillen på 36 raske forsøgspersoner, der også fik enten kosttilskuddet eller en placebobehandling.

Mand får taget blodtryk
Hjerte-kar | 08. jun 2013

Mangel på D-vitamin årsag til højt blodtryk

En storstilet genetisk undersøgelse af 155.000 mennesker har bevist at mangel på…

Selv om hjertekar-patienterne alle var på den kolesterolsænkende medicin havde de stadig en relativt forringet endotel-funktion - den indvendige foring af blodkarrene - sammenlignet med raske frivillige. Endotelfunktion er en afgørende faktor for udviklingen af hjertesygdomme.

Drik et stor glas tomatjuice

Forskerne fandt, at 7 mg lycopen tilskud forbedrede og normaliserede endotelfunktionen hos patienterne, men ikke hos de raske frivillige. Lycopen forbedrede udvidelsen af blodkarrene med 53 procent i forhold til dem, der tog placebo; problemer med udvidelse af blodkar er en af de vigtigste faktorer, der kan føre til hjerteanfald og slagtilfælde. Til gengæld hjalp midlet ikke på andre vigtige årsager til hjertekar-problemer som forhøjet blodtryk og for stive blodkar.

"Vi har helt klart vist, at lycopen forbedrer funktionen af blodkar hos hjertekarpatienter," siger dr. Cheriyan. 

"Det understreger behovet for at personer med en forøget risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde spiser sundt. En daglig 'tomatpille' er ikke en erstatning for andre behandlinger, men kan give yderligere fordele, når det tages sammen med andre medikamenter. Men vi kan ikke svare på om det kan forebygge hjertesygdomme - det kræver meget større undersøgelser," siger han.

Du behøver dog ikke at spise tomatpiller for at få 7 mg lycopen, men det vi kræve en smule ihærdighed at spise tilstrækkeligt med tomater for at få den samme mængde.

100 gram tomater indeholder lidt over 3 mg lycopen, så en god tomatsovs eller et stort glas tomatjuice dagligt er måske nok. Vandmelon indeholder omkring 4 mg lycopen pr. 100 gram, mens papaya indeholder ca. 2 mg pr 100 gram. også andre rødlige frugter som peberfrugter indeholder lycopen.