Søg på Klog Kost

Spaghetti og andre kulhydrat-rige retter øger din risiko for inflammation, der kan medføre hjertekarproblemer.

Low-carb beskytter mod hjertekar-sygdom

Hold dig fra kulhydrater, hvis du har diabetes og vil undgå inflammation - betændelsesproblemer som kan medføre hjertekar- og gigt-relaterede sygdomme.

 

Det viser en undersøgelse fra Linköpings Universitet i Sverige, hvor forskere samtidig konstaterer at en fedtfattig diæt ikke reducerer risikoen for inflammation.

Det er kendt viden, at patienter med diabetes 2 har højere niveauer af inflammation end dem, der ikke har sygdommen, og det menes, at det kan medføre en større risiko for hjertekar-sygdomme og andre komplikationer.

I et klinisk forsøg på Linköpings Universitet blev en kulhydrat-fattig kost (populært kaldet low-carb) sammenlignet med en traditionel fedtfattig kost hos 61 patienter med type 2-diabetes.

Forsøget blev udført over en to-årig periode under ledelse af Dr. Hans Guldbrand og professor Fredrik H Nyström. Patienterne blev tilfældigt sat på en kulhydrat-fattig kost eller en traditionel fedtfattig kost og fik menuforslag og råd af en diætist tre gange det første år. Virkningerne på blodsukker, blodlipider og vægt blev i 2012 offentliggjort i tidsskriftet Diabetologia.

Sammenlignet med raske personer uden diabetes havde patienterne betydeligt højere niveauer af inflammatoriske markører ved forsøgets start.

Efter seks måneder var vægtreduktionen hos begge grupper ens, omkring 4 kg, mens blodsukkerniveauet faldt mere hos den kulhydrat-fattige gruppe (som havde sænket deres indtag af kulhydrater til 25 procent af det samlede energiindtag).

Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Annals of Medicine, viste at kun patienter i den kulhydrat-fattige gruppe havde reducerede niveauer af inflammatoriske markører i blodet selvom vægttabet var ens i begge grupper. Hos deltagerne på fedtfattig diæt var der ikke nogen signifikante reduktioner af de inflammatoriske markører.