Søg på Klog Kost

Mad med et højt jern kan være sesam- og andre frø, cashewnødder, lever og kød i øvrigt.

Jernmangel øger risiko for slagtilfælde

 

Spiser du for lidt mad med jern i øger du din risiko for slagtilfælde som følge af blodpropper i hjernen.

Det viser en ny undersøgelse fra Imperial College London i Storbritannien, hvor forskerne har opdaget, at jernmangel kan øge en persons risiko for slagtilfælde ved at gøre blodet klistret.

Tidligere forskning har vist, at jernmangel kan være en risikofaktor for iskæmisk slagtilfælde, men den nye undersøgelse havde til formål at afsløre hvorfor.

Forskerne analyserede derfor blodet jernindhold hos 497 patienter med arvelig hæmoragisk telangiectasia (HHT), der er en sjælden sygdom, som kan føre til udvidede blodkar i lungerne.

Forskerholdet forklarer, at sunde blodkar normalt bortfiltrerer små blodpropper før blodet når frem til arterierne. Men ved HHT kan blodkarrene lade små blodpropper nå hele vejen op til hjernen.

Fordobler risiko for slagtilfælde

Forskerne konstaterede, at patienter med selv en smule jernmangel (6 mikromol per liter) havde dobbelt så stor risiko for slagtilfælde, sammenlignet med patienter med et jernindhold, der ligger midt i normalområdet (7-27 mikromol per liter).

Yderligere undersøgelser viste, at jernmangel øger blodpladernes klæbrighed så klistrer sammen til blodpropper.

"Da blodplader klæber mere sammen, hvis der er jernmangel, kan det forklare, hvorfor jernmangel medfører slagtilfælde, men det er nødvendig med meget mere forskning for at bevise denne sammenhæng," siger en af forskerne, dr. Claire Shovlin fra National Heart and Lung Institute.

Hun tilføjer, at holdet har planer om at undersøge, om behandling af jernmangel hos højrisikopatienter kan reducere deres risiko for slagtilfælde, og specifikt om dette ville få blodpladerne til at blive mindre klistrede.

"Der er langt fra en blokering af et blodkar til et slagtilfælde, så det er stadig uklart, hvor vigtige klæbrige blodplader er for den overordnede proces," tilføjer Dr. Shovlin.

Mangel på jern i blodet kan være forårsaget af blodtab, dårlig kost eller manglende evne til at absorbere en tilstrækkelig mængde jern fra mad - hvilket er almindeligt for mennesker, der lider af Crohns sygdom eller cøliaki.

Jernmangel ses oftest hos helt små børn, gravide og ældre, der spiser forkert eller for ensartet.

De bedste kilder til jern er eksempelvis sesam- og andre frø, cashewnødder, kød, fjerkræ, fisk (især -lever) og æg.