Søg på Klog Kost

Tømmermænd kan i sig selv øge risikoen for slagtilfælde viser en finsk befolkningsundersøgelse.

Tømmermænd fordobler risiko for slagtilfælde

Drikker du for meget på en gang får du tømmermænd i mere end en forstand. Din risiko for slagtilfælde stiger nemlig, hvis du bare har tømmermænd en gang årligt.

 

Det viser en finsk befolkningsundersøgelse, hvor man har fulgt midaldrende mænds alkoholforbrug i 11-20 år for at gennemskue de sundhedsskadelige virkninger på hjertekar-systemet.

Ikke overraskende viser et for højt alkoholforbrug at være forbundet med en række sundhedsskadelige virkninger - først og fremmest at det medførte en øget åreforkalkning, der har vist sig at medføre flere former for hjertekarproblemer.

Åreforkalkning medfører at blodgennemstrømningen kræver større pres for at komme ud i kroppen og et forhøjet blodtryk er forbundet med en højere risiko for bl.a. slagtilfælde - altså blodpropper i hjernen.

Men udover at bekræfte denne viden, så viser den finske undersøgelse også at tømmermænd øger risikoen for slagtilfælde - også selv om man kun har haft tømmermænd efter nytårsaften, altså bare en gang om året.

Men endnu værre er, at det ikke er mængden af alkohol, men selve det at man har fået tømmermænd, der synes at føre til den øgede risiko for tømmermænd.

Den finske undersøgelse er baseret på en undersøgelse af 2466 mænd i det østlige Finland, der har deltaget i FinDrink Studiet. Ingen af dem havde ved undersøgelsens start haft et slagtilfælde, men i løbet af undersøgelsen blev 206 ramt af et slagtilfælde.

6 genstande nok

Undersøgelsen viste især en forøget risiko for slagtilfælde hos mænd, der drak mindst 6 genstande på en gang. Altså et omfang, der vel ikke er ualmindeligt en fredag aften i godt selskab. For slet ikke at tale om nytårsaften.

Risikoen for at få et slagtilfælde var gennemsnitligt mere end dobbelt (2,33 gange) så stor for personer, der havde haft en eller flere tømmermænd i løbet af et år.

Undersøgelsen er resultatet af en doktorafhandling, som Sanna Rantakömi fremlagde ved universitetet i Østfinland i Kuopio.

Symptomerne på slagtilfælde er f.eks. halvsidig ansigtslammelse, halvsidig lammelse af arm eller/og ben eller sprogforstyrrelse - for eksempel problemer med at finde ord. Omkring 12.000 danskere rammes hvert år.

Mens et moderat alkoholforbrug har vist sig at medføre en lavere risiko for slagtilfælde end afholdenhed, har et stort alkoholforbrug vist sig at medføre en øget risiko for slagtilfælde og dødelighed som følge af slagtilfælde. Ud over alkoholforbrug, er de vigtigste risikofaktorer for slagtilfælde et forhøjet blodtryk, koronararteriesygdom, hjerteinsufficiens, atrieflimren, diabetes 2, rygning, overvægt og forhøjede niveauer af kolesterol.