Søg på Klog Kost

Røde vindruer indeholder antioxidanten resveratrol, der i nye forsøg viser sig at have positiv virkning på atrieflimmer.

Resveratrol hjælper på ujævn hjerterytme

 

Medicin baseret på resveratrol er måske mere effektiv til at behandle atrieflimmer, der er en almindelig forstyrrelse af hjerterytmen.

Resveratrol er en antioxidant, der findes i skindet på røde vindruer og visse nødder. Det har fået æren for det såkaldte franske paradoks, der handler om at franskmænd i visse regioner trods fed mad lever længere end og sundere end mange andre nationatiliteter. Resveratrol-indholdet i rødvin har fået æren, men i de senere år er der dog stillet spørgsmål ved om det er årsagen.

Ifølge nye undersøgelser og test af resveratrol-baseret medicin påvirker den flere af cellernes aktiviteter end nuværende medicin mod hjerteflimmer.

Forskerne fra University of Alberta i Canada har påvist at resveratrol-midlet hjalp til at regulere elektrisk aktivitet i hjertet ved at hæmme uregelmæssige elektriske strømme og ved at reducere længden af unormale hjerterytme episoder.

Forskerne arbejder nu sammen med kolleger på Center for Drug Research and Development og TEC Edmonton om at udvikle midlet. De forventer at kliniske forsøg med midlet vil begynde inden for de næste tre til fem år.

"Vi er i næste fase af udviklingen af en ny oral medicin for atrieflimren, som patienter kan tage dagligt for at forhindre denne tilstand," siger Peter Light fra Faculty of Medicine & Dentistry.

"Vi forbedrer medicinens opløselighed, optagelse og hvordan det metaboliseres og hvor længe det forbliver i blodet."

Der er kun få medikamenter på markedet, der kan hjælpe med at behandle atrieflimren effektivt og disse medikamenter kan have mange alvorlige bivirkninger. Fordi resveratrol er et naturligt produkt håber forskerne, at det nye lægemiddel tåles bedre af kroppen .

Det har længe været kendt , at resveratrol har hjerte-beskyttende virkninger og synes at påvirke rytmeforstyrrelser i hjertet samt sænke blodtrykket og reducere forstørrelse af hjertet.

Atrieflimren rammer ca. en halv procent af befolkningen og øger risioen for slagtilfælde fem gange. Der er også en øget risiko for hjertesvigt og -død.