Søg på Klog KostEU blåstempler mørk chokolade som sund

 

Mørk chokolade styrker dine blodkar og hjælper dermed til et bedre blodtryk, men jo ældre du er, desto mindre hjælper chokoladen.

Det er i hvert fald resultaterne af en brasiliansk undersøgelse, hvor deltagere, der havde forhøjet blodtryk, skulle spise 75 gram mørk chokolade dagligt.

Undersøgelsen kommer samtidig med at EUs agentur for Fødevaresikkerhed EFSA officielt har stemplet kakao-flavonoler som sunde for blodgennemstrømningen. Det sker ved at agenturet har godkendt, at chokoladeproducenter gerne må skrive, at 200 mg kakao flavanoler dagligt fra enten kakaodrikke eller mørk chokolade bidrager til en normal blodgennemstrømning.

Den brasilianske undersøgelse fra Federal Universidad do Rio de Janeiro strakte sig over syv dage, hvor forskerne målte deltagerne blodtryk og blodkars smidighed, og konstaterede at den bedste respons blev observeret hos yngre mennesker, mens det hovedsageligt var ældre deltagere, der ikke oplevede nogen forbedringer.

"Indtaget af mørk chokolade forbedrede endotelfunktionen (cellerne i blodkarrenes vægge) væsentligt og reducerede blodtrykket hos nogle yngre patienter med nedsat endotelfunktion på trods af lavere kardiovaskulær risiko," skriver forskerne i International Journal of Hypertension.

De sundhedsmæssige fordele ved polyfenoler fra kakao er efterhånden veldokumenterede og undersøgelser har også vist at kakao kan være sundt for hjertekar-systemet, huden, ja selv for hjernen.

Størstedelen af undersøgelserne om de potentielle fordele ved kakao har drejet sig om flavanolerne ( også kendt som flavan -3 -oler eller catechiner ) , og især den monomere flavanol ( - ) epicatechin .

Læs også: Et æble om dagen holder dine blodårer smidige 

For nogle år siden ansøgte den schweiziske chocoladegigant Barry Callebaut om at få godkendt en såkaldt anprisning af fordelene ved flavanoler i chokolade. Og for et par dage siden fik de medhold i at de gerne måtte skrive at mørk chokolade havde betydning for blodgennemstrømningen, da EU-kommisionen udstedte tilladelsen i EU-regulativ 815.

Gavner mindre hos ældre

Den nye undersøgelse synes at vise, at ikke alle har gavn af de kardiovaskulære virkninger, især folk med forhøjet blodtryk. De brasilianske Forskerne rekrutterede 21 hypertensive forsøgspersoner i alderen mellem 40 og 65 , og gav dem en daglig 75 gram dosis af mørk chokolade, som gav 3202 mg af polyphenoler i den samlede daglige dosis.

Læs også: En portion gazpacho kan sænke dit blodtryk 15 procent

Efter syv dages chokoladeforbrug blev deltagerne klassificeret som påvirkelige eller upåvirkelige, afhængigt af om der var en 1 procents ændring i blodkarrenes smidighed.

Resultaterne viste, at de påvirkede var yngre (gennemsnitsalder på 54 i forhold til 61 for upåvirkede), og havde lavere pulstryk .

Reduktionerne i blodtrykket hos de påvirkelige var "relativt små, men klinisk signifikant," siger forskerne.

Læs også: Blodtryksdiæt kræver ikke motion eller væggtab

En uge med mørk chokolade reducerede systolisk blodtryk fra 140 til 131 mmHg og diastolisk blodtryk fra 85 til 82 mmHg.

"Det har vist sig, at en reduktion på 3 mmHg i systolisk blodtryk kan reducere den relative dødsrisiko af slagtilfælde med 8 procent og med 5 procent for hjertekarsygdomme generelt. Den samlede overordnede dødelighed reduceres også med 4 procent," siger de.

"I vores undersøgelse havde den påvirkelige gruppe også en reduktion i aortas systoliske blodtryk og pulstryk, men det var ikke statistisk signifikant."

Se også: Akoholfri rødvin bedst til at sænke dit blodtryk

Se også: Derfor er fisk vigtigt for dit blodtryk

Se også: Så lidt yoghurt skal du spise for at sænke dit blodtryk

Se også: C-vitamin hjælper mod blodtrykssmerter i benene

Se også: Så lidt chokolade kan  sænke dit blodtryk