Søg på Klog Kost

Et æg om dagen øger ikke risikoen for et forhøjet kolesteroltal hos unge.

Et dagligt æg øger ikke unges kolesteroltal

 

Æg blev i årtier opfattet som en kolesterol-bombe, men flere undersøgelser har i de sidste år slået hul på den myte og nu viser en ny undersøgelse at unges kolesteroltal ikke øges selv om de spiser flere æg.

I 1973 anbefalede American Heart Association begrænse æg til maksimalt tre om ugen, en idé, der blev accepteret af sundhedseksperter i årevis.

Men den nyeste forskning tyder på, at forhøjet serumkolesterol er mere påvirket af indtagelse af mættet fedt og transfedtsyrer - fra for eksempel rødt kød, industrielt fremstillet bagværk, etc. - end af mængden af kolesterol i kosten.

"Sundhedspersonale har traditionelt insisteret på, at æg øger kolesteroltallet, så i de seneste årtier har der været en tendens til at begrænse indtagelsen," siger Alberto Soriano Maldonado, der er hovedforfatter på en ny undersøgelse om unges risiko for hjertekar-sygdomme.

Den interantionale undersøgelsen anført af forskere ved Universidad de Granada, har analyseret sammenhængen mellem unges indtag af æg og de vigtigste risikofaktorer for at udvikle hjerte-kar-sygdomme - som deres lipid profil, overskydende kropsfedt, insulinresistens og forhøjet blodtryk.

Uafhængig af motion

Resultaterne viste, at større mængder æg hverken er forbundet med højere kolesterol i blodet og heller ikke dårligere hjertekar-sundhed hos unge, uanset hvor meget motion eller anden fysisk aktivitet, de dyrkede.

Men selv om hovedparten af fødevarer, der indeholder meget kolesterol normalt også er rigt på mættet fedt, så indeholder et medium-stort æg med 200 milligram kolesterol flere umættede fedtstoffer end mættet fedt og har kun 70 kalorier.

"Konklusionerne, der blev offentliggjort i tidsskriftet Nutrición Hospitalaria, bekræfter de seneste undersøgelser af raske voksne, der tyder på, at et indtag på op til syv æg om ugen ikke er forbundet med en øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme," bemærker Soriano.

Som et resultat, foreslår forfatterne gennemgå kostanbefalinger for unge, selv om de tilføjer, at det ville være nyttigt at gennemføre lignende forskning med højere æg indtag.

"Æg er billig mad, der er rig på proteiner, mineraler, folater og B-vitaminer, og kan således sikre en stor mængde af de næringsstoffer, der er nødvendige for optimal udvikling hos unge," siger forskeren.