Søg på Klog Kost

Grafik af ballonudvidelseBallonudvidelser kan tilsyneladende få større succes, hvis patienterne får store mængder omega-3 fedtsyrer både før og efter operationen.

Omega-3 sikrer større succes for hjertekar-operationer

Omega-3 fedtsyrer kan sikre at hjertekar-operationer ikke bliver en fiasko pga. inflammation og ardannelse, der ellers kan medføre varig invaliditet og død.

 

Det viser en ny undersøgelse af hvordan omega-3 påvirker resultaterne af ballonudvidelser, stent- og bypass-operationer, der medfører en forøget risiko for inflammation.

"Vores undersøgelse tyder på, at biologisk aktive, naturligt forekommende forbindelser afledt fra omega-3 flerumættede fedtsyrer reducerer inflammation og forbedrer helingen af blodkarrene," siger dr. Michael S. Conte fra Heart and Vascular Center ved University of California i San Francisco (UCSF).

Forskerne undersøgte først virkningerne af resolvin-molekyler, der dannes af omega-3 fedtsyrer i kroppen, på dyrkede blodkarceller taget fra patienter, som havde gennemgået bypass-operationer, og derefter på kaniner, der blev behandlet med en ballonudvidelsesprocedure i bagbenets arterier.

Reducerede inflammation dramatisk

I de humane celler reducerede behandling med resolvinerne dramatisk betændelse, cellemigration og cellevækst i blodkarrenes glatte muskelceller, som er typiske resultater af operationsskader.

Mængden af resolviner svarede til koncentrationer som er målt i blodet hos mennesker, der får høje doser fiskeolie i korte perioder.

Læs også: Fiskeolie kan hindre hukommelsestab efter operation

Hos kaninerne behandlede forskerne arterien med resolvin samtidig med ballonudvidelsen ved at tilføre det direkte i arterien, og fandt at denne behandling reducerede inflammation og efterfølgende ardannelse af blodkarret efter en måned.

"Hvis det lykkes i yderligere undersøgelser, kan dette fund være en kæmpe fordel for patienter, der gennemgår disse procedurer," siger Dr. Gerald Weissmann, der er chefredaktør på FASEB Journal, hvor undersøgelsen er offentliggjort.

Læs også: Fiskeolie redder dig ikke fra at dø af hjertekar-problemer

"Det bedste er dog, at disse potentielt livreddende forbindelser allerede findes på ethvert fiskemarked eller hos købmanden."