Søg på Klog Kost

Omega-3 fedtsyrer reducerer kroppens stress-reaktion og udsætter dermed hjertet for mindre stress.

Derfor beskytter fisk mod hjertekar-problemer

 

De fleste ved efterhånden godt at omega-3 fedtsyrer beskytter mod hjertekar-problemer, men præcist hvorfor har været et mysterium.

Nu har forskere fra Michigan Technological University påvist, at fiskeolie specifikt kan modvirke de skadelige virkninger af psykisk stress på hjertet.

Resultaterne er baseret på en undersøgelse af frivillige, som tog fiskeolie i form af kosttilskud i flere uger havde en mindre reaktion på psykisk stress i flere målinger af hjerter og blodkar, bl.a. hjertefrekvens og musklernes sympatiske nerveaktivitet (MSNA), som er en del af kroppens "kæmp eller flygt" reaktion på stress.

Lederen af forsøget Jason R. Carter og hans kolleger lod 67 voksne frivillige gennemgå et batteri af tests for at vurdere deres kardiovaskulær funktion, herunder hjertefrekvens, blodtryk, MSNA, og blodgennemstrømningen gennem underarmen.

Stressende hovedregning

Disse tests blev først udført i hviletilstand og derefter igen, mens de lavede en hovedregningstest samtidig med at forskerne opfordrede dem til at skynde sig.

Hovedregningstesten var netop designet til at fremkalde akut psykisk stress.

Forsøgspersonerne blev derefter bedt om at tage enten 9 gram fiskeolie om dagen eller 9 gram olivenolie, som ikke har samme gavnlige kardiovaskulære virkninger som fiskeolie. Ingen af de frivillige var klar over hvilket kosttilskud de fik.

Efter 8 uger på et af de to slags kosttilskuds gennemgik forsøgspersonerne de samme tests igen.

Forskerne konstaterede, at testresultaterne ikke var stort anderledes mellem de to grupper i hviletilstand, men resultaterne for gruppen, der havde fået fiskeolie viste en lavere puls og MSNA-reaktion i forhold til olivenolie-gruppen under hovedregnings-testen, hvor forskerne udsatte dem for stress.

Resultatet, der er offentliggjort i American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative, and Comparative Physiology viser, at fiskeolie kan have en beskyttende effekt på hjerte-kar-funktion under psykisk stress, en konstatering, der måske ikke alene forklarer, men føjer en brik til puslespillet om, hvorfor fiskeolie hjælper på hjertet, mener forskerne.