Søg på Klog Kost

Vindruer beskytter tilsyneladende mod blodtryksrelateret  hjertesvigt.Vindruer beskytter tilsyneladende mod blodtryksrelateret hjertesvigt.

Vindruer beskytter mod hjertesvigt

Vindruer kan reducere risikoen for hjerteanfald, som skyldes for højt blodtryk, ved at aktivere adskillige gener, der beskytter hjertets væv.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Ubiversity of Michigan, der har afsløret en ny måde, hvor vindruer styrker hjertet ved at forøge niveauet af glutathion, der er den mest almindelige celle-antioxidant i hjertet.

Det anslås at en milliard mennesker på verdensplan har forhøjet blodtryk, hvilket øger risikoen for hjertesvigt med 2 til 3 gange. Hjertesvigt skyldes kronisk forhøjet blodtryk og kan resultere i en forstørret hjertemuskel, der bliver tyk og stiv (fibrose), og ude af stand til ordentligt at fyldes med blod (diastolisk dysfunktion) eller pumpe blod effektivt.

Oxidativt stress er stærkt forbundet med hjertesvigt og mangel på glutathion er regelmæssigt blevet observeret hos både mennesker og dyr med hjertesvigt. Til gengæld er en kost rig på antioxidanter fra frugt og grøntsager klart forbundet med en sænkelse af blodtrykket.

Forstod nu hvorfor

I undersøgelsen på Michigan Health System, blev rotter med forhøjet blodtryk og dermed forhøjet risiko for hjertesvigt fodret med en kost tilført ekstra vindruer i 18 uger. Resultaterne afslørede at vindruerne "tændte" et antioxodant forsvarssystem og øger aktiviteten af gener, der booster produktionen af glutathion.

Læs også: Her er rødvinen, der bedst sænker dit blodtryk

"Vore tidligere undersøgelser viste, at vindruerne kunne beskytte mod den stigende risiko for hjertesvigt forårsaget af forhøjet blodtryk, men hvorfor kunne vi ikke forklare," siger undersøgelsens chefforsker E. Mitchell Seymour, Ph.D.

Læs også: Vindruer beskytter fedes organer mod skader

"Erfaringer fra vores undersøgelse, herunder vindruers evne til at påvirke flere gener, der kan aktivere et antioxidant forsvar, giver yderligere beviser for, at druerne er gavnlige på flere niveauer."