Søg på Klog Kost

Lektin-holdig mad har tilsyneladende en dårlig indflydelse på den endotele funktion i blodkarrene.Lektin-holdig mad har tilsyneladende en dårlig indflydelse på den endotele funktion i blodkarrene

Drop lektin-holdig mad og rens dine blodkar

Det er godt nok svært, men nu viser en ny undersøgelse at man kan få renset sine blodkar ved at droppe bønner, korn og bl.a. tomater.

 

En ny undersøgelse præsenteret på Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology 2013 Scientific Sessions viser at en diæt uden stoffet lektin kombineret med kosttilskud indeholdende antioxidante polyfenoler, kan bremse en fejlfunktion i blodårerne, der ofte er et af de første tegn på hjertesygdom.

Læs også: Grusomt kolesterol tredobler risiko for hjertesygdom

Endotel dysfunktion opstår når cellers foring af blodkarrenes inderside har en funktionsfejl.

Resultaterne er baseret på en undersøgelse af 200 personer mellem 51 og 86 år, hvoraf cirka 40 procent var kvinder. Alle havde forøget risiko for åreforkalkning eller andre problemer i blodkarren næsten tre fjerdedele havde endotel dysfunktion.

Deltagernes diæt blev sammensat så den ikke indeholdt det meget sukker-bindende protein lektin, der eller generelt betragtes som et sundt næringsstof.

Ingen frugt og fjerkræ

Derfor fik de ikke korn, bønner, frugt, fjerkræ og planter tilhørende natskyggefamilien, som bl.a. omfatter tomater. Til gengæld fik de masser af bladgrøntsager, skaldyr og fisk, olivenolie og græsfodret animalsk protein, samtidig med at de fik kosttilskud indeholdende antioxidant polyphenol fra fiskeolie, vindruekerneekstrakt og vitaminer. Antioxidanter menes at bremse cellers aldring.

Læs også: Tomater kan redde dig fra blodprop i hjernen

"Disse resultater udgør et grundlæggende paradigmeskift i, hvordan sygdomme i forbindelse med den vestlige kost skal behandles," siger Dr. Steven R. Gundry, der er hovedforfatter og medicinsk direktør for det internationale Heart & Lung Institute i Palm Springs, Californien.

"Simpel fjernelse af de 'sunde' lektin-holdige fødevarer kombineret med et par billige kosttilskud kan genoprette endotelfunktion til det normale, hvilket igen kan reducere forhøjet blodtryk, diabetes og fedme."

Læs også: En portion gazpacho kan sænke dit blodtryk 15 procent

Trods undersøgelsens resultater, bør forbrugerne ikke droppe tomater eller andre sunde fødevarer fra deres kost, pointerer American Heart Association, som anbefaler en kost med masser af frugt, grøntsager, fuldkorn og fisk.

Husk altid at kontakte din læge før du forsøger at kurere dig selv med ændrede madvaner eller diæter. Tomater og bønner har mange sundhedsfremmende effekter, som kan kompensere for de dårlige.