Søg på Klog Kost

Sure kirsebær bruges ofte i tærter og er næsten lige så effektive som visse typer hjertemedicin. Foto:: jeffreyw/wikimedia

Kirsebær effektive mod hjertekar-problemer

 

Sure kirsebær, der er de mest brugte i kirsebærtærter, har et så højt indhold af anthocyaniner, at de er næsten lige så effektive som hjertekar-medicin.

Det viser en ny undersøgelse fra University of Michigan Health System, hvor forskere har testet bærrene i rotteforsøg.

En klasse af lægemidler kaldet PPAR-agonister, der hjælper med at regulere fedt og glucose er blevet betragtet som lovende mod metabolisk syndrom - en samling af risikofaktorer i forbindelse med hjertesygdomme og diabetes 2.

Men undersøgelser har vist, at langvarig brug af disse lægemidler også kan øge risikoen for slagtilfælde.

Den nye forskning fra universitetets Cardioprotection Research Laboratory viser, at sure kirsebær ikke bare har de samme kardiovaskulære fordele som ordineret medicin, men også kan reducere risikoen for slagtilfælde.

Resultaterne, som blev set i rotter med risiko for slagtilfælde, blev præsenteret 23. april på Experimental Biologys møde i Boston.

Gruppens tidligere forskning har vist, at indtagelse af Montmorency-kirsebær aktiverer PPAR-isoformer (peroxisomproliferatoraktiveret aktiverende receptorer) i mange af kroppens væv. Forskere mener, at anthocyaniner, som er de pigmenter, der giver frugten sin røde farve, kan være årsag til aktiveringen af PPAR.

PPAR regulerer gener, der er involveret i fedt-og glukosemetabolismen, og når de bliver modificeret kan det medvirke til at reducere risikoen for hjertekarsygdomme. PPAR-agonister i form af medicin som Actos (pioglitazon) fungerer på lignende måde, men har vist sig at have uheldige bivirkninger, som har begrænset medicinens anvendelse.

Sænker kolesteroltal

"Vores tidligere forskning har vist, at Montmorency-kirsebær kan have en positiv effekt på hjerte-kar-sundhed og kan reducere risikofaktorer som højt kolesteroltal og diabetes," siger E. Mitchell Seymour, Ph.D., leder af Cardioprotection Research Laboratory.

"Mens receptpligtig medicin forbedrer udsigterne for visse risikofaktorer, har de også vist sig at have uønskede bivirkninger. Vi ønskede at se, om en syrlig kirsebær-rig kost kunne medføre lignende kardiovaskulære fordele uden risiko for hjerteanfald eller slagtilfælde."

Forskerne sammenlignede effekten af de sure kirsebær og lægemidlet Actos hos rotter med forøget risiko for slagtilfælde, hvor de målte dyrenes systoliske blodtryk samt bevægelse, balance og koordination, som alle kan vise eftervirkninger af et slagtilfælde.

Ved at udsætte rotterne for forskellige fysiske tests, som at gå på en bjælke og klate på en stige, kunne forskerne konstatere at sammenlignet med Actos forbedrede kirsebærrene væsentligt balance og koordination samtidig med at de sænkede blodtrykket.

De rotter, der både fik Actos og kirsebær klarede sig også bedre end de rotter, der alene fik medicin.

"Vi var ikke sikre på, om risikoen for slagtilfælde ville falde hos dyr, som både fik sure kirsebær og medicin," siger Seymour.

"Det viser sig, at kirsebærrene havde en positiv virkning, selv når de kombineres med medicin."