Søg på Klog Kost

Stof i røde bøffer blokerer dine blodårer

Det er tilsyneladende et hidtil upåagtet stof, carnitin, der forårsager hjertekar-problemer, ikke kun fedt og kolesterol.
 

Stoffet carnitin, der findes i rødt kød og også bruges i populære energidrikke og som muskelopbyggende kosttilskud viser sig i en ny undersøgelse at forværre åreforkalkning.

Undersøgelsen fra Cleveland Clinic, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Nature Medicine, viser sensationelt, at vores tarmflora forvandler carnitin til trimethylamin-N-oxid (TMAO), som forskerne i en undersøgelse fra 2011 har påvist forværrer åreforkalkning.

Forskerne fra Cleveland med Dr. Stanley Hazen i spidsen mente at det ikke alene var fedtet i røde bøffer eller den fede marmorering, der var skyld i hjertekar-problemer. Faktisk mistænkte forskernee, at mættet fedt og kolesterol kun var en mindre årsag til at kødspisere har flere hjertekarsygdomme. Den virkelige synder, mente de, var et lidet kendt stof, som optages af bakterier i tarmene efter at folk har spist rødt kød. Det omdannes hurtigt i leveren til et TMAO, der ender i blodet og øger risikoen for åreforklakning.

Deres undersøgelse viste desuden, at en kost med et højt indhold af carnitin fremmer væksten af de bakterier, der metaboliserer carnitin, og dermed forværrer problemet ved at producere endnu mere af det åreforkalkende TMAO.

Undersøgelsen testede carnitin- og TMAO-niveauerne hos både kødspisere, veganere og vegetarer, og undersøgte de kliniske data fra 2.595 patienter, som fik undersøgt deres hjerterkar-system.

Forskerne undersøgte også de hjertekar-effekten af en carnitin-forstærket kost hos normale mus sammenlignet med mus med lave niveauer af mavetarm-mikrober, og opdagede, at TMAO ændrer kolesterol-metabolisme på flere niveauer, hvilket forklarer, hvordan det øger åreforkalkning.

Forskerne konstaterede, at øgede carnitin-niveauer kunne forudsige øget risiko for kardiovaskulær sygdom og alvorlige hjerteproblemer som hjerteanfald, slagtilfælde og død - men kun hos forsøgspersoner, der samtidigt havde høje TMAO niveauer.

Derudover fandt de, at TMAO-niveauerne var signifikant lavere blandt veganere og vegetarer end altædende ved undersøgelsens start. Bemærkelsesværdigt, veganere og vegetarer, selv efter indtagelse af en stor mængde af carnitin, ikke give nogen væsentlig mikroben produkt TMAO, mens altædende indtager den samme mængde carnitin gjorde.

"De bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem er dikteret af vores langsigtede kostmønstre," Hazen sagt. "En kost med højt carnitin faktisk skifter vores tarm mikrobe sammensætning til dem, der gerne carnitin, hvilket gør kød spise endnu mere modtagelige for dannelse TMAO og dets arterie-tilstopning effekter. Mellemtiden veganere og vegetarer har en betydeligt reduceret evne til at syntetisere TMAO fra carnitin, hvilket kan forklare de kardiovaskulære sundhedsmæssige fordele af disse kostvaner. "

Tidligere forskning har vist, at en kost med meget rødt kød øger risikoen for hjertekar-problemer, men at kolesterol og mættet fedt ikke kunne være den eneste forklaring. Det er så blevet tilskrevet genetiske forskelle, for meget salt i maden hos kødspisere, eller måske skyldtes det stegning eller andre processer i forbindelse med madlavningen.

Den ny forskning tyder på at det skyldes helt andre processer.

"Carnitin processen er forskellig hos alle, afhængigt af den enkeltes tarmflora" siger Hazen.

"Carnitin er ikke et vigtigt næringsstof - vores krop producerer selv alt det vi har brug for," siger han.

Udover at carnitin er naturligt forekommende i rødt kød, herunder oksekød, dyrekød, lam, fåre-, ande- og svinekød, findes det også som kosttilskud i pilleform og er en almindelig ingrediens i energidrikke. Men med denne nye forskning i tankerne, advarer Hazen, om at det er nødvendigt at undersøge sikkerheden af at indtage carnitin som kosttilsskud, da det i længden kan medføre åreforkalkning og hjertekarsygdom.