Søg på Klog Kost

Spis fisk og lev mindst to år længere

To portioner fisk om ugen er nok til at sikre en markant stigning i blodets indhold af fedtsyrer.
 

Blodets indhold af omega-3 fedtsyrer kan være med til at sænke ældres samlede dødsrisiko med helt op til 27 pct, og deres dødsrisiko af hjertesygdom med omkring 35 pct.

Ifølge en ny undersøgelse fra Harvard School of Public Health (HSPH) og University of Washington levede ældre voksne, der havde det højeste indhold af de fedtsyrer, der findes i fisk i gennemsnit 2,2 år længere end dem med lavere indhold i blodet.

"Selv om fisk længe har været betragtet som en del af en sund kost, har kun få undersøgelser kombineret blodets omega-3 indhold og dødsrisikoen hos ældre voksne," siger hovedforfatter Dariush Mozaffarian, lektor på Institut for Epidemiologisk på HSPH.

Undersøgelsen er netop udgivet i Annals of Internal Medicine.

Tidligere undersøgelser har vist, at fisk, der er rigt på protein og hjerte-sunde fedtsyrer, reducerer risikoen for at dø af hjertesygdomme. Men virkningen på andre årsager til død eller den samlede dødelighed har været uklar.

Forskerne gennemgik 16 års data fra ca 2.700 amerikanske voksne over 65 år fra Cardiovascular Health Study (CHS), der er en langsigtet undersøgelse støttet af National Heart, Lung, og Blood Institute.

Deltagerne kom fra fire amerikanske samfund i North Carolina, Californien, Maryland og Pennsylvania, og alle var generelt sunde ved starten.

Forskerne analyserede den samlede andel af blodets omega-3 fedtsyrer gennem de 16 år. Efter justering for demografiske, kardiovaskulære problemer, livsstil og kostfaktorer, fandt de, at de tre fedtsyrer - både enkeltvis og kombineret - var forbundet med en betydeligt lavere risiko for dødelighed.

Fedtsyrer med forskellig effekt

Især docosahexaensyre eller DHA - var stærkest knyttet til lavere risiko for koronar hjertesygdom (CHD) død (40 pct. lavere risiko) - og CHD død på grund af arytmier (elektriske forstyrrelser i hjerterytmen) medførte hele 45 pct. lavere risiko.

Fedtsyren eicosapentaensyre (EPA) var stærkest forbundet med lavere risiko for fatal hjerteanfald, mens docosapentaensyre (DPA) blev stærkest forbundet med lavere risiko for død efter slagtilfælde.

Ingen af disse fedtsyrer var stærkt relateret til dødsårsager, som ikke var hjertekar-relaterede.

Samlet set havde undersøgelsens deltagere med de højeste niveauer af alle tre typer fedtsyrer en 27 pct. lavere risiko for total dødelighed som følge af alle årsager.

Forskerne konstaterede desuden - opmuntrende for folk, der ikke er fiskeelskere - at den største ændring i blodets indhold af de sunde fedtsyrer opstod ved at gå fra 0 til 2 portioner fede fisk om ugen. Derefter steg indholdet i blodet meget mere gradvist.