Søg på Klog Kost

Syv gram fiber reducerer risiko for slagtilfælde

Brød og grøntsager er de vigtigste kilder til fibre.
 

Syv gram fiber kan nedsætte din risiko for første gangs slagtilfælde med syv procent.

Ja faktisk nedsættes risikoen lige så meget i procent for hver gang du spiser syv gram fiber, viser ny forskning offentliggjort i tidsskriftet Stroke fra American Heart Association.

Så hvis du spiser 21 gram ekstra fiber, så er riskoen for at få det første slagtilfælde faldet med 21 procent.  

Kostfibre er den del af planter, som kroppen ikke optager under fordøjelsen. Fiber kan være opløselige i vand eller uopløselige.  

Tidligere forskning har vist, at kostfibre kan medvirke til at reducere afgørende risiko-faktorer for slagtilfælde - bl.a. forhøjet blodtryk og forhøjet indhold af low-density lipoprotein (LDL) kendt som det "dårlige" kolesterol.  

I den ny analyse gennemgik forskerne otte undersøgelser udgivet mellem 1990-2012. Fire af studierne undersøgte specifikt risikoen for iskæmisk slagtilfælde, som opstår, når en blodprop blokerer et blodkar i hjernen. Tre gennemgik hæmoragisk slagtilfælde, som forekommer, når et blodkar bløder ind i hjernen eller på dens overflade.  

Kostfibre i din mad
Fiberindhold pr. 100 gram
FødevareIndhold i gram
Hvedeklid 40,2
Risklid 21,0
Fersken, tørret 14,3
Kokosmel 12,6
Kikærter 12,3
Havregryn 10,3
Pistacienød 10,3
Abrikos, tørret 9,3
Æble, tørret 8,7
Rugbrød, mørkt 8,6
Popcorn 8,1
Peanuts 7,7
Grønne ærter 5,5
Valnødder 5,6
Broccoli 3,2
Æble 2,2

Resultaterne fra observationsstudierne blev kombineret og viste også andre risikofaktorer for slagtilfælde som alder og rygning.  

Forskerne konstaterede, at for hver syv grams stigning i den samlede daglige indtagelse af fiber var der en 7 procents nedgang i risikoen for første gangs slagtilfælde. En portion fuldkorns hvede pasta, plus to stykker frugt eller grøntsager, giver omkring 7 gram fibre, siger forskerne.  

"Større indtag af fiberrige fødevarer - såsom fuldkorn, frugt, grøntsager og nødder - er vigtige for alle, og især for personer, der har øget risiko for slagtilfælde - som overvægtige, rygere og personer med højt blodtryk" siger Diane Threapleton, der er hovedforfatter på undersøgelsen og ph.d. kandidat ved University of Leeds 'School of Food Science & Nutrition i Storbritannien.