Søg på Klog Kost

Er græsk kaffe nøglen til et længere liv?

Den stærke orientalske kaffe er måske en af hemmelighederne bag et langt liv.
 

Er en stærk græsk eller tyrkisk morgenkaffe nøglen til et langt liv.

De ældre indbyggere i Ikaria, i det græske øhav, kan prale af nogle af de længste levetider i verden - antallet af indbyggere, der bliver over 90 er ti gange så højt som i resten af Europa.

I en ny undersøgelse i Vascular Medicine mener forskere, at en kop græsk kaffe giver et fingerpeg til de ældre øboeres gode helbred.

Kun 0,1% af europæerne lever til de bliver over 90, men på den græske ø Ikaria, er tallet 1%. Dette er ikke bare anerkendt som en af de længste levetider i verden, men øboerne synes også at leve deres længere liv ved godt helbred.  

Gerasimos Siasos, der er læge og professor ved Athens univerrsitets medicinskole satte sig samme med sine kolleger for at undersøge sammenhængen mellem kaffe og endotelfunktion. Endoteler er et lag af celler, der forer blodkarene, og både påvirkes af alder og livsstilsvaner som rygning.

Forskerne pegede sig ind på kaffe, fordi nyere undersøgelser tyder på, at moderat indtagelse af kaffe svagt kan nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdom, og at det også kan have en positiv indvirkning på endotel-sundhed.  

Ud af 673 Ikaria-boere over 65 år, der boede på øen permanent, udvalgte forskerne tilfældigt 71 mænd og 71 kvinder til undersøgelsen. De fik et helbredstjek (for højt blodtryk, sukkersyge osv.) og udfyldte spørgeskemaer for at få flere detaljer om deltagernes helbred, livsstil og kaffevaneer ud over at teste deres endotelfunktion.  

Forskerne undersøgte alle former for kaffe, som deltagerne drak - mere end 87% af dem drak kogt græsk kaffe dagligt. Og de havde bedre endotelfunktion end dem, der drak andre typer af kaffe. Selv hos dem med højt blodtryk, blev kogt græsk kaffe forbundet med forbedret endotelfunktion, uden at forårsage bekymrende påvirkninger af blodtrykket.  

"Kogt græsk kaffe er rig på polyphenoler og antioxidanter og indeholder kun en moderat mængde koffein, hvilket synes at have fordele i forhold til andre kaffedrikke," konkluderer Siasos.  

Der er dog brug for yderligere undersøgelser for at dokumentere de nøjagtige gavnlige mekanismer af græsk kaffe på hjerte-kar-sundhed.