Søg på Klog Kost

HjertebølgerIsær det grusomme kolesterol er skyld i at kræsnpulsårerne forkalkes.

Grusomt kolesterol tredobler risiko for hjertesygdom

Personer med forhøjet niveau af det såkaldte 'grusomme' kolesterol har tre gange større risiko for iskæmisk hjertesygdom, som cirka 150.000 danskere lever med.

 

Det viser et nyt studie med 73.000 danskere, der kaster lys over en længerevarende debat om emnet. Resultatet er netop publiceret i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology.

De fleste danskere ved, at forhøjet kolesterol er livsfarligt. Men de færreste er klar over, hvilken type af kolesterol, der oftest slår ihjel. Kolesterol bliver opdelt i 'det gode' HDL kolesterol, 'det onde' LDL kolesterol og 'det grusomme' kolesterol. Det er det såkaldt 'grusomme kolesterol' – også kaldet 'restpartikel kolesterol', der er den helt store skurk.  

- LDL-kolesterol eller 'det onde kolesterol' er naturligvis slemt, men vores nye undersøgelse viser, at det grusomme kolesterol er en direkte årsag til åreforkalkning og heraf følgende iskæmisk hjertesygdom og tidlig død. Ved at undersøge 73.000 personer fandt vi, at en stigning i grusomt kolesterol tredobler risikoen for iskæmisk hjertesygdom, hvor hjertet mangler ilt pga. af forsnævrede eller blokerede kranspulsårer, siger professor Børge Nordestgaard, der er overlæge på Herlev Hospital og klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.  

Læs også: 16 timers daglig faste er sundt og slanker

- Med den nye viden håber jeg, vi kan blive skarpere på at sætte ind med forebyggende behandling, idet mere end hver femte dansker har forhøjet grusomt kolesterol. Desuden håber vi, at lægemiddelindustrien vil udvikle nye lægemidler specielt rettet mod forhøjet grusomt kolesterol, understreger han.  

Udbredt sygdom i hele verden  

Alene i Danmark får 20.000 danskere hvert år diagnosen iskæmisk hjertesygdom og ca. 150.000 danskere lever med sygdommen i øjeblikket. World Health Organization estimerer, at 17 millioner mennesker årligt dør af hjertekarsygdom, der er den hyppigste af alle dødsårsager i verden.

Fakta om kolesterol

• Kolesterol bliver opdelt i 'det gode' HDL (High Density Lipoprotein) kolesterol, 'det onde' LDL (Low Density Lipoprotein) kolesterol og 'det grusomme' kolesterol også kaldet restpartikel kolesterol (på engelsk remnant cholesterol).
• Mere end hver anden dansker har forhøjet kolesterol i blodet.
• Hvis det almindelige fedt triglycerid er forhøjet i blodet, er 'det grusomme' kolesterol også forhøjet. Dette kan afgøres via en blodprøve.
• Man kan sænke sit kolesterol i blodet ved at spise fedtfattigt og undgå overvægt. Hvis dette ikke sænker kolesterolet nok, kan kolesterol sænkes med lægemidler.
• Iskæmisk hjertesygdom skyldes åreforkalkning i hjertets kranspulsårer, og manifesterer sig ofte som hjertekrampe (angina pectoris) og/eller blodprop i hjertet (myokardieinfarkt).

Kilder: Hjerteforeningen og Medicinsk Kompendium

- Det er, når det almindelige fedt - kaldet triglycerid - er forhøjet i blodet, at det grusomme kolesterol er forhøjet. Den vigtigste årsag til forhøjet grusomt kolesterol er overvægt og fedme. Personer med forhøjet grusomt kolesterol bør derfor rådes til at tabe i vægt, men lægemidler som statiner og fibrater kan også sænke grusomt kolesterol i blodet, siger Børge Nordestgaard.

Læs også: Et æble om dagen holder dine blodårer smidige

Anette Varbo, læge og ph.d. studerende på Herlev Hospital har været med til at gøre de nye opdagelser. Hun fortæller, at fundene kaster lys over en længerevarende forskningsdebat om det såkaldte triglycerid, åreforkalkning og kolesterol.  

- For at kunne undersøge sammenhængen mellem det grusomme kolesterol og hjertesygdom, har vi brugt blodprøver fra personer med en genfejl, som betyder, at de lever med et forhøjet niveau af det grusomme kolesterol hele livet.

Forskningsresultaterne er derfor ikke afhængige af deres livsstilsmønstre i øvrigt. Dårlig livsstil som rygning, fed mad og overvægt, øger alle risikoen for hjertesygdom, og derfor giver blodprøverne fra personer med denne genfejl de mest præcise resultater, siger Anette Varbo.  

De tre befolkningsstudier, som ligger til grund for den videnskabelige artikel, er Herlev-Østerbroundersøgelsen, Østerbroundersøgelsen og det københavnske hjertestudie.