Søg på Klog Kost

Jordbær og blåbær.Tre portioner jordbær eller blåbær om ugen nedsætter risikoen for hjerteanfald.

Blåbær reducerer risiko for hjerteanfald med en tredjedel

Tre portioner blåbær eller jordbær om ugen reducerer kvinders risiko for hjerteanfald med en tredjedel.

 

Blåbær og jordbær indeholder høje niveauer af flavonoider, som også findes i druer og vin, brombær, aubergine, og andre frugter og grøntsager. En specifik underklasse af flavonoider, kaldet anthocyaniner, kan hjælpe med at spile arterierne ud, modvirke åreforkalkning og giver andre kardiovaskulære fordele.  

Læs også: Spis jordbær mod Parkinsons

"Blåbær og jordbær kan let indpasses i kvinders ugentlige madplan," siger Eric Rimm, hovedforfatter og lektor i Ernæring og Epidemiologi ved Harvard School of Public Health i Boston, Massachusetts, der står bag undersøgelsen, som beskrives i Circulation, der er tidsskrift for American Heart Association.

"Denne simple kostomlægning kunne have en betydelig indvirkning på den forebyggende indsats. "  

Mest spiste bær

Blåbær og jordbær belv brugt i denne analyse blot fordi de er de mest spiste bær i USA. Således er det muligt, at andre fødevarer kunne give de samme resultater, pointerer forskerne.  

Forskerne fra Harvard School of Public Health gennemførte sammen med University of East Anglia, England, et studie blandt 93.600 25-42 årige kvinder fra Storbrittanien, som var registreret hos Nurses 'Health Study II, hvor kvinderne udfyldte spørgeskemaer om deres kost hvert fjerde år i 18 år.  

Læs også: Børns diabetes starter i mors mave

I løbet af undersøgelsen forekom 405 hjerteanfald, der afslørede at kvinder, som spiste flest blåbær og jordbær havde en 32-procent reduktion i risikoen for hjerteanfald sammenlignet med kvinder, som højest spiste de bær en gang om måneden. Og det gjaldt også selv om kvinderne spiste mange andre frugter og grøntsager.  

Læs også: Fed mad, du spiser efter fødslen, sætter sig på babyen

"Vi har vist, at selv i en tidlig alder, kan disse bær mindske risikoen for et hjerteanfald senere i livet," siger dr. Aedín Cassidy, der er leder af Department of Nutrition på Norwich Medical School. 

Resultaterne var uafhængige af andre risikofaktorer, såsom alder, forhøjet blodtryk, arvelighed, BMI, motion, rygning, koffein eller alkohol-indtag.