Søg på Klog Kost

Hånd hælder salt på pommes fritesHvad er pommes frites uden salt? Sundt!

Lavtlønnede spiser mest salt

Lavtlønnede og lavtuddannede spiser meget mere salt og har derfor meget større risiko for forhøjet blodtryk.

 

Hvad er pommes frites uden salt? Sundt!
 

Det viser en større britisk undersøgelse af den socioøkonomiske fordeling af saltindtaget i Storbritannien, som formentlig er sammenlignelig med danske forhold.

Undersøgelsen fra Warwick Medical School blev offentliggjort den 8. januar i tidsskriftet British Medical Journal.

Undersøgelsen ser på den geografiske fordeling af saltindtaget i Storbritannien og dets forbindelse til erhverv og uddannelsesniveau.  

Læs også: Gazpacho kan sænke dit blodtryk med 15 procent

Forskerne brugte den britiske National Diet and Nutrition Survey (2000-1), der er en national repræsentativ stikprøve af 2.105 mænd og kvinder i alderen 19-64 år. Saltindtaget blev vurderet med to uafhængige metoder: en 7-dages kostdagbog og 24 timers urinprøver for at teste natrium-indhold, der kan afsløre saltindtaget.  

Undersøgelsen dokumenterer for første gang, at saltindtaget er betydeligt højere hos patienter med et lavt uddannelsesniveau, og i manuelle erhverv, når virkningerne af geografiske variationer var fjernet (folk, der bor i Skotland havde højere saltindtag end i England og Wales) .  

Professor Francesco Cappuccio, senior forfatter og direktør for WHO Collaborating Centre, der holder til i Warwick og stod på undersøgelsen, sagde:

Læs også: Blodtryksdiæt kræver ikke vægttab eller motion

"Disse resultater er vigtige, da de til dels forklarer, hvorfor folk med lav socioøkonomisk baggrund har højere risiko for højt blodtryk (hypertension) og oftere rammes af slagtilfælde, hjerteanfald og nyresvigt."  

"Vi har set en reduktion i saltindtaget i Storbritannien fra 9,5 til 8,1 g pr dag i perioden 2004-2011, takket være en effektiv politik, som omfattede oplysningskampagner, madændringer og overvågning.  

Spiser mere usundt

"Selv om det er glædeligt, tyder vores resultater på sociale uligheder, der er så store, at forebyggelse risikerer at undervurdere de sundhedsmæssige risici hos mennesker, der er dårligere stillet.  

Læs også: Mere end fire gram salt dagligt er livsfarligt

Dårligt stillede har tendens til spise usunde billige fødevarer af lav kvalitet, med et højt saltindhold, højt fedtindhold og højt kalorieindhold.  

At forsøge at ændre madvaner er en usandsynlig metode til at skabe de nødvendige ændringer for at standse hjertekarepidemien og ville også øge uligheden," siger Cappuccio.  

Læs også: Du må ikke spise salt efter frokost

"Da hovedparten af salt i kosten er tilsat færdigretter og junkfood i den kommercielle fødevareproduktion, er det nødvendigt med frivillige såvel som regulerende metoder for at sikre, at saltreduktion opnås på tværs af alle socioøkonomiske grupper," konkluderer professor Cappuccio.