Skip to main content
logo for klog kost
Gazpacho suppe og tomater

En portion gazpacho kan sænke dit blodtryk 15 procent

Den spanske tomatsuppe gazpacho serveres kold, men den er hot for dit blodtryk.

{snippet start}

En ny undersøgelse viser nemlig at bare en skål gazpacho om ugen kan sænke dit blodtryk

Deet viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, hvor forskere fra universitet i Barcelona har undersøgt helbredseffekten af suppen.

Forhøjet blodtryk rammer omkring 25% af den voksne befolkning og er også den vigtigste risikofaktor for blodprop i hjertet eller hjernen.

Gazpacho stammer fra Andalusien i det sydlige Spanien og er en suppe bestående af findelte eller blendede friske og rå grøntsager. Oftest er hovedingrediensen tomater eventuelt dåsetomater. Suppen serveres kold og er en lækker sommerret.

Forskerne undersøgte effekten af gazpacho hos 3.995 individer, der i forvejen deltog i en undersøgelse af middelhavskostens indflydelse på hjertekar-sygdomme.

"Tidligere kliniske og epidemiologiske studier forbinder forbruget af ingredienser i gazpacho (tomat, agurk, hvidløg, olivenolie) med en reduktion i blodtrykket, fortæller undersøgelsens hoverdforfatter  Alexander Medina-Remon.

Læs også: Så lidt yoghurt skal du spise for at sænke dit blodtryk

"Vores undersøgelse viser for første gang, at en regelmæssig indtagelse af gazpacho har samme effekt som suppens ingredienser individuelt; så gazpacho kan reducere blodtrykket."

Overraskende resultat

Det er dog mere overraskende end det lyder, da gazpacho i lighed med den meste mad bliver tilsat salt, der er en væsentlig årsag til forhøjet blodtryk.

Læs også: Du må ikke spise salt efter frokost

"Alligevel viser resultaterne, at arterietrykket hos gazpacho-spisere er lavere end hos personer, der ikke spiser gazpacho. Årsagen kan være, at bioaktive elementer i gazpacho modvirker effekten af salt indtagelsen," siger professor Rosa M. Lamuela, der var koordinator af undersøgelsen og leder af Forskergruppen af Naturlige Antioxidanter på universitetet i Barcelona.

Læs også: Spis dig til et lavere blodtryk

Forskerne konstaterede at personer, der spiste mest gazpacho havde op til 27 procent lavere blodtryk end personer, der overhovedet ikke spiste gazpacho.

En kvart liter gazpacho om ugen var nok til at sænke blodtrykket med op til 15 procent og for hver kvarte liter ekstra ugentligt syntes blodtrykket at falde yderligere 15 procent.