Søg på Klog Kost

Kvinde bider i pizzastykkePizza og anden fastfood indeholder store mængder salt. En pizza kan snildt alene medføre en overskridelse af det anbefalede daglige forbrug.

Mere end fire gram salt dagligt kan være livsfarligt

Maksimalt 4 gram salt om dagen, lyder en ny anbefaling fra den amerikanske hjerteforening.

 

Det er 1-2 gram lavere end den hidtidige anbefaling, som også den danske hjerteforening følger.

Anbefalingen er nyligt offentliggjort i American Heart Associations tidsskrift Circulation, og er baseret på en grundig gennemgang af de seneste laboratorie- og dyreforsøg samt observations- og kliniske studier.

Gennemgangen viser at en berænsning af natrium til mindre end 1.500 mg per dag er knyttet til en nedsat risiko for forhøjet blodtryk og hjerte-karsygdomme, herunder slagtilfælde.

Læs også: Her er rødvinen, der bedst sænker dit blodtryk

Natrium er koncentratet af salt og et gram natrium svarer til 2,5 gram salt. Så anbefalingen af højst 1500 mg natrium svarer reelt til 3750 mg salt.  

"Vores anbefaling er enkel i den forstand, at det gælder for hele den amerikanske befolkning, ikke blot udsatte grupper," siger Nancy Brown, der er administrerende direktør for American Heart Association.

Læs også: Så lidt yoghurt skal du spise for at sænke dit blodtryk

"Amerikanerne i alle aldre, uanset enkelte risikofaktorer, kan forbedre deres hjerte sundhed og mindske deres risiko for hjertekarsygdomme ved at begrænse deres daglige forbrug af natrium til mindre end 1.500 milligram."  

En reduktion af saltforbruget kan hjælpe med at bekæmpe forhøjet blodtryk, som påvirker mere end 76 millioner amerikanske voksne og er en væsentlig årsag til hjerte-kar-sygdom, påpeger foreningen.

Hver femte voksne dansker har forhøjet blodtryk

I Danmark menes 950.000 danskere over 20 år at have forhøjet blodtryk. Det er ca. hver femte. Mere end 250.000 danskere har forhøjet blodtryk uden at vide det.   Såvel i USA, som i Danmark og i størstedelen af den vestlige verden er forbruget af salt mindst en halv gang større end det anbefalede forbrug. I Danmark indtagr mænd i gennemsnit 9-11 gram om dagen, mens kvinder indtager 7-8 gram.

I USA, hvor det er meget mere almindeligt at spise fastfood, som indeholder ekstreme mængder salt, ses overskridelser hos fattige grupper på fire-fem gange det anbefalede niveau. Altså et dagligt saltforbrug på op mod 20-25 gram dagligt.

Læs også: Spis dig til et lavere blodtryk

Men herhjemme er det også nemt at overskride anbefalingerne. Køber du en frysepizza og spiser den alene, skal du regne med at have spist mindst 10 gram salt.

The American Heart Association anbefaler at næringsdeklarationerne skal vise natriumindholdet og at der sættes strengere normer for natrium i alle fødevarer - såvel friske som forarbejdede og frosne.

Læs også: Du må ikke spise salt efter frokost

I Danmark er der ikke krav om at næringsdeklarationerne skal fortælle om salt eller natriumindholdet. Flere og flere producenter oplyser dog om indholdet alligevel.