Skip to main content
logo for klog kost
Salt drysses over pommes frites

Du må ikke spise salt efter frokost

Spiser du en helt almindelig morgenmad og frokost, så er risikoen for at du allerede har nået maximum-grænsen for det anbefalede daglige saltindtag overskredet med adskillige gram.

{snippet start}

Sundhedseksperter i Danmark anbefaler at man maksimalt indtager 5-6 gram salt dagligt, men undersøgelser viser at danske mænd spiser tæt på dobbelt så meget i gennemsnit (9-11 gram). Også kvinder spiser for meget salt (7-8 gram) i gennemsnit.

Men det er måske ikke så mærkeligt, for selv en skrabet frokost på fire halve stykker rugbrød med pålæg er tæt på at indeholde det anbefalede daglige saltindhold. Har du dertil spist et par rundstykker med ost til morgenmad, har du allerede nået maxgrænsen.

 

Et stort saltforbrug øger risikoen for bl.a.:

  • Forhøjet blodtryk
  • Hjertekarsygdomme og blodpropper
  • Mavekræft
  • Knogleskørhed og nyresten

De danske anbefalinger ligger på linie med de fleste andre landes anbefalinger, men flere nyere undersøgelser tyder på at niveauet er for højt og skal ned på under 4 gram om dagen for at reducere de mange følgesygdomme og dødsfald på grund af for højt blodtryk. 

Nedenstående opgørelse er baseret på en traditionel dansk morgenmad og frokost, men uden tilbehør som smør eller kærgården på brødet eller eksempelvis remoulade, ristede løg, italiensk salat eller rødbeder på pålægget. Alligevel er saltindholdet i dagens to første måltider allerede på niveau med dagens anbefalede dosis.

Læs også: Spis dig til et lavere blodtryk

Det vil i realiteten sige at du efter frokosten ikke længere må spise saltholdig mad.

Morgenmad  Saltindhold
2 rundstykker (80g) 1,00 g 
2 skiver havarti ost (46g)  0,90 g 
Frokost Saltindhold
2 skiver rugbrød (104 g)  1,30 g 
2 tynde skiver hamburgerryg (30 g)  0,75 g 
2 bidder karrysild (30g)  0,65 g 
2 skiver roastbeef (25g)  0,40 g 
Leverpostej (30g)  0,50 g 
Samlet saltindhold 5,50 g

Bemærk at der findes mærker med højere saltindhold, så frokosten alene nemt kommer over 5 gram salt.

Læs også: Så lidt yoghurt skal du spise for at sænke dit blodtryk

Så medmindre du derefter alene spiser frugt og grøntsager, kan du kun undgå at overskride det anbefalede saltindtag ved at undlade at spise mere den dag eller erstatte salt med andre krydderier.