Søg på Klog Kost

sesamolie og sesamfrøSesamolie har sammen med risklidolie en næsten lige så stor effekt på blodtrykket som en almindelige blodtryksmedicin. Det er dog vigtigt at tale med sin læge før man dropper medicinen og prøver olieblandingen.

Sesamolie kan sænke dit blodtryk

Har du et højt blodtryk, så prøv at spæde din salat op med en blanding af sesam- og risklidolie. Det kan ifølge en ny undersøgelse ikke bare sænke blodtrykket, men også sænke mængden af især det dårlige kolesterol.

 

Forskerne konstaterede at madlavning med en blanding af de to olier i en række forskellige variationer var næsten lige så effektive som blodtryksmedicin, mens en kombination af olierne og medicin mere end fordoblede den samlede effekt.

Undersøgelsen er baseret på et 60 dage langt indisk forsøg i New Delhi med 300 mennesker, der blev delt i tre grupper.

Læs også: Så lidt yoghurt skal du spise for at sænke dit blodtryk

En gruppe blev behandlet med et almindeligt anvendt blodtrykssænkende medikament kaldet en calcium-kanalblokker (nifedipin). Den anden gruppe fik olieblandingen, som de brugte omkring 3 cl af hver dag i deres måltider. Den sidste gruppe modtog blodtryksmedicinen og olieblandingen.

- Risklidolie har ligesom sesamolie et lavt indhold af mættet fedt og ser ud til at forbedre en patients kolesterol profil, siger dr. Devarajan Sankar, der er forsker ved Institut for hjertekarsygdomme ved Fukuoka University Chikushi Hospital i Chikushino, Japan, der netop har præsenteret sine resultater på American Heart Association High Blood Pressure Research 2012 Scientific Sessions.

- Derudover kan det reducere risikoen for hjertesygdomme på andre måder, og det er en erstatning for mindre sunde olier og fedtstoffer i kosten.

Læs også: Alkoholfri rødvin sænker dit blodtryk

Alle tre grupper, der havde nogenlunde lige mange mænd og kvinder og en gennemsnitsalder på 57 år, oplevede fald i det systoliske blodtryk. Systolisk blodtryk er det første tal i et blodtryksmåling og måler blodets kraft mod arterievæggene, når hjertet pumper blod ud.  

Blodtryk faldt næsten lige så meget som med medicin

Det systoliske blodtryk faldt i gennemsnit 14 point for dem, der kun brugte olieblandingen og 16 point for dem der kun tog medicin. Men dem, der både spiste olie og tog medicin oplevede et fald på hele 36 point.  

Det diastoliske blodtryk faldt også markant: 11 point for oliespiserne, 12 for dem på medicin og 24 for dem, der fik begge dele. Det diastoliske blodtryk er det tal, der viser kraften af blodet mod din arteries vægge, når dit hjerte er i hvile mellem hjertets slag.  

Hvad angår kolesterol, så oplevede oliespiserne en 26 procent nedgang i det dårlige kolesterol (LDL) og en 9,5 procent stigning i det gode kolesterol (HDL), mens der ikke blev observeret nogen ændringer i kolesterol hos de patienter, der kun tog blodtryksmedicinen. Gruppen, der både fik medicin og olie havde en 27 procents nedgang i LDL-niveauet og en 10,9 procents stigning i HDL.  

- Sundere fedtsyrer og antioxidanter, såsom sesamin, sesamol, sesamolin og oryzanol, i olieblandinger kan være årsag til resultaterne, siger Sankar. Disse antioxidanter samt mono-og polyumættede olier er forbindelser, der findes i planter og er blevet forbundet med lavere blodtryk og forbedrede kolesteroltal i tidligere undersøgelser.  

Læs også: Hybensaft hjælper mod blodtrykssmerter

Yderligere undersøgelser er nødvendige for at bestemme, om olieblandingen er så fantastisk som det ser ud til. Blandingen blev lavet specielt til denne undersøgelse, og der er ingen planer om at markedsføre den kommercielt, siger Sankar. Blander du selv olierne vil det ikke nødvendigvis give de samme resultater.  

Mennesker med højt blodtryk bør ikke stoppe med at tage deres medicin og bør tale med deres læge, før de prøver at ændre deres blodtryk på anden måde.

Læs også: Sådan spiser du dig til et lavere blodtryk