Søg på Klog Kost

Fiskeolie hjælper ikke på hjertekar-problemer

Fiskeolie har ingen effekt på hjertekar-problemer.
 

Du kan godt droppe omega-3 tilskud, hvis du spiser det for ikke at dø af hjertekar-problemer. Det viser en ny analyse af tæt ved 70.000 patienter, der har spist fiskeolie.

"Behandling med omega-3 polyumættede fedtsyrer fra fiskeole for at forebygge kardiovaskulære problemer er blevet understøttet af en række kliniske studier og afvist af andre.

Selv om fedtsyrernes virkningsmekanisme ikke er klar, kan troen på deres effekt på hjertekar-problemer skyldes deres evne til at sænke triglycerid niveauer samt forhindre alvorlige arytmier og sænke blodtrykket," skriver forskerne fra det græske universitetshospital i Ioannina i en artikel, der netop er blevet offentliggjort i Journal of the American Medical Association.

Selv om nogle fiskeolieproducenter hævder at deres midler også hjælper på hjertekar-problemer, så har for eksempel det amerikanske svar på Lægemiddelstyrelsen, Food and Drug Administration, FDA, kun godkendt deres triglycerid-sænkende effekt hos patienter med åbenlys hypertriglyceridæmi.

Også i Danmark er det kun midlernes triglycerid-sænkende effekt, der er accepteret af Lægemiddelstyrelsen, mens andre europæiske lande har anerkendt producenternes påstande om oliens effekt på hjertekar-problemer.

Ikke færre dødsfald

Forskerne fra universitetshospitalet i Ioannina med Dr. Evangelos C. Rizos, i spidsen udførte derfor en storstilet systematisk gennemgang og meta-analyse af såkaldt randomiserede undersøgelser for at bestemme sammenhængen mellem omega-3 flerumættede fedtsyrers effekt i forhold til hjertekar-sygdomme og -død.  

Ialt inkluderede de 20 studier med 68.680 randomiserede patienter, hvor der var rapporteret 7.044 dødsfald, 3.993 tilfælde af hjertedød, 1.150 pludselige dødsfald, 1.837 hjerteanfald, og 1.490 slagtilfælde.

Men gennemgangen af undersøgelserne viste ingen statistisk signifikant sammenhæng med total dødelighed, hjertedød, pludselig død, hjerteanfald og slagtilfælde og indtagelse af fiskeolie som kosttilskud.  

"Konklusionen er at Omega-3 flerumættede fedtsyrer ikke statistisk signifikant kan forbindes med større kardiovaskulære resultater på tværs af forskellige patientpopulationer.

Vores resultater retfærdiggører ikke brugen af omega-3 som en struktureret intervention i daglig klinisk praksis eller som et kosttilskud, der kan støtte forebyggelse af hjertekarproblemer før eller efter eventuelle hjertetilfælde," konkluderer de græske forskere.