Skip to main content
logo for klog kost

Alkoholfri rødvin sænker dit blodtryk

Vin i moderate mængder er godt for dit helbred. Det ved de fleste efterhånden godt. Men er vinen alkoholfri er den meget mere effektiv i forhold til dit blodtryk, viser et nyt forsøg.

{snippet start}

Mænd med høj risiko for hjertesygdom fik lavere blodtryk efter at have drukket alkoholfri rødvin hver dag i fire uger, ifølge en ny undersøgelse i American Heart Association tidsskrift Circulation Research.

Alkoholfri rødvin øgede deltagernes niveauer af nitrogenoxid, som hjalp til at mindske både det systoliske og det diastoliske blodtryk, siger forskerne. Nitrogenoxid er et molekyle i kroppen, der hjælper blodkarrene med at slappe af og fører mere blod til dit hjerte og organerne.

Polyfenoler afgørende

Forskerne studerede 67 mænd, der enten havde diabetes eller mindst tre kardiovaskulære risikofaktorer, og som spiste den samme mad samt drak en af følgende drikkevarer: omkring 30 cl rødvin, alkoholfri rødvin eller omkring otte cl gin. Alle mænd fulgte diæten i 4 uger.

Se også: Blodtryksdiæt kræver ikke motion eller vægttab

Rødvinen og den alkoholfrie rødvin indeholdt samme mængder polyfenoler, der er en antioxidant, som reducerer blodtrykket.

Systolisk og diastolisk blodtryk

Systolisk blodtryk er det højeste tryk, som hjertet slår og pumper blod gennem arterierne med, mens det diastoliske tryk er det laveste niveau, når hjertet slapper af mellem slagene.

Rødvinen med alkohol medførte kun et meget lille fald i blodtrykket, og gin-drikkerne havde slet ingen ændring. Men mændene, der drak alkoholfri rødvin, oplevede et fald på ca 6mmHg i det systoliske og 2mmHg i det diastolisk blodtryk - hvilket kan reducere risikoen for hjertesygdomme med 14 procent og slagtilfælde med så meget som 20 procent.

Forskerne konkluderede, at alkoholen i rødvin svækker dens evne til at sænke blodtrykket. Og de mener at polyfenolerne, der stadig er i vinen efter at alkoholen er fjernet, sandsynligvis er det gavnlige stof i vin.

Se også: En portion gazpacho kan sænke dit blodtryk 15 procent

Se også: Derfor er fisk vigtigt for dit blodtryk

Se også: Nye kartofler sænker dit blodtryk

Se også: Så lidt yoghurt skal du spise for at sænke dit blodtryk

Se også: C-vitamin hjælper mod blodtrykssmerter i benene

Se også: Et æble om dagen holder dine blodårer smidige 

Se også: Så lidt chokolade kan  sænke dit blodtryk