Søg på Klog Kost

Æggeblommer øger risikoen for åreforkalkning

Æggeblommer medfører flere aflejringer i årerne.Æggeblommer er lige så farligt for dine årer som tobaksrygning. Risikoen for åreforkalkning stiger kraftigt, hvis man spiser mere end tre æggeblommer om ugen.

En undersøgelse offentliggjort online i tidsskriftet Atherosclerosis, af mere end 1200 patienter, der regelmæssigt spiste æggeblommer, viser at det er omkring to tredjedele så slemt som at ryge, når det kommer til øget opbygning af carotis forkalkning, der øger risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald.

Åreforkalkning er en forstyrrelse af arterierne, hvor en kombination af fedt og LDL-kolesterol, ophobes på den indvendige arterievæg. Brud på arterien forårsaget af åreforkalkning er en typisk årsag til de fleste hjerteanfald og mange slagtilfælde.

Undersøgelsen har set på data fra 1.231 mænd og kvinder, med en gennemsnitlig alder på 61,5, som var patienter på hjertekar forebyggelsesklinikker på London Health Sciences Centre Universitetshospital.

Ultralyd blev brugt til at måle de ophobede aflejringer i årerne, og de undersøgter blev bedt om at udfylde et skema om deres livsstil og medicin, herunder hvor mange cigaretter og æggeblommer, de mente at have spist om året..

Åreforkalkning rammer alle

Forskerne fandt at åreforkalkningen steg lineært med alderen efter de 40 år, men steg eksponentielt med både antallet af cigaretter og æggeblommer.

Med andre ord medførte både rygning og æggeblommer en stigende risiko for åreforkalkning. Undersøgelsen fandt også at de, der spiser tre eller flere æggeblommer om ugen havde betydeligt større aflejringer end dem, der spiste to eller færre æggeblommer om ugen.

- Det har været kendt i lang tid, at et højt indtag af kolesterol øger risikoen for kardiovaskulære problemer og æggeblommer har et meget højt indhold af kolesterol.

Hos diabetikere øger et æg om dagen risikoen for hjerteproblemer med to til fem gange, siger Dr. David Spence, der er professor i neurologi ved Westerns Schulich School of Medicine & Dentistry.

Ifølge Spence var ophobning af aflejringer i årerne som følge af æggeblomme-forbrug uafhængig af køn, kolesterol, blodtryk, rygning, BMI og diabetes.

Og selv om han siger at mere forskning bør gøres for at tage højde for mulige påvirkninger af motion og taljemål, understreger han, at regelmæssig indtagelse af æggeblomme bør undgås af personer med risiko for hjerte-kar-sygdom.