Søg på Klog Kost

Stoffer i kakao kan reducere blodtrykket.

Chokolade kan nedsætte dit blodtryk

Et lækkert stykke chokolade eller et glas kakaomælk. Forbindelser i kakao kan medvirke til at reducere blodtrykket, viser en ny analyse.

 

Ifølge en ny systematisk gennemgang i The Cochrane Library, har forskere revideret beviser fra forsøg af kort varighed, hvor deltagerne fik mørk chokolade eller kakaopulver daglig og fandt, at deres blodtryk faldt lidt i forhold til en kontrolgruppe.

Kakao indeholder forbindelser kaldet flavonoler, der menes at være ansvarlig for dannelsen af nitrogenoxid i kroppen. Nitrogenoxid får blodkarrenes vægge til at slappe af og åbne bredere, og derved sænke blodtrykket.

Sammenhængen mellem kakao og blodtryk blev opdaget, da man fandt ud af at folk på San Blas Island i Mellemamerika, der drikker kakao-drikke hver dag, har normalt blodtryk uanset deres alder. Men flavonol koncentrationer i kakao-og chokoladevarer varierer alt efter kakao behandlingsprocedurer og typer af chokolade, så det er vanskeligt at fastslå den optimale dosis for en effekt.

Læs også: Alkoholfri rødvin sænker dit blodtryk

For at undersøge effekten af flavonoler på blodtryk, reviderede forskerne data fra forsøg, hvor folk indtog mørk chokolade eller kakaopulver, der indeholdt mellem 30-1080 mg flavanoler i 3-100 g chokolade hver dag. I alt var 856 mennesker involveret i 20 undersøgelser over 2-8 uger, eller i et enkelt tilfælde, 18 uger. Gennemgangen af forsøgene viste at deltagerne fik nedsat blodtrykket i gennemsnit 2-3 mm Hg.

Hvor meget og hvor længe

- Selvom vi endnu ikke har beviser for længerevarende fald i blodtrykket, kan den lille reduktion på kort sigt være et supplement til andre behandlingsmuligheder og måske bidrage til at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme, siger ledende forsker Karin Ried fra National Institute of Integrative Medicine i Melbourne, Australien.

Læs også: Så lidt yoghurt skal du spise for at sænke dit blodtryk

I en undergruppe af forsøg hvor chokolade eller kakaopulver blev sammenlignet med en gruppe, der fik flavonol-frie biprodukter, var de gunstige virkninger mere udtalt (3-4 mm Hg), mens forskerne ikke fandt nogen signifikant virkning på blodtrykket i en anden undergruppe hvor deltagerne kun fik små mængder flavonoler.

- Det er muligt at chokolade med lavt indhold af flavonol også havde en lille virkning på blodtryk, så det var svært at observere forskellene mellem høj- og lav-flavanol produkter i disse forsøg.

- Vi har også behov for at gennemgå langsigtede forsøg for at kunne vurdere risikoen for slagtilfælde og hjerte-kar-sygdomme, før vi kan komme til konklusioner vedrørende kliniske resultater og potentielle bivirkninger på lang sigt, siger Ried.

Læs også: Selv lys chokolade reducerer slagtilfælde hos mænd