Søg på Klog Kost

Nye kartofler sænker dit blodtryk

Kartofler kan tilsyneladende sænke dit blodtryk.Smagen af de første nye danske kartofler kan jo næsten få ens blodtryk til at stige, men så er det jo godt at forskning viser at kartofler kan medvirke til at sænke det igen.

Nye kartofler er vel en af den danske sommers største glæder, og serveret med grillens bøffer eller som kartoffelsalat til pølser er de uovertrufne som tilbehør.

Og det gælder også deres sundhedsmæssige kvaliteter.

Kartofler ude i kulden

Kartoflen har i mange år været ude i kulden, fordi den har fået ry for at være fyldt med kulhydrater og tomme kalorier, men det mener forskere er et ufortjent ry, der dels skyldes at kartofler i mange lande opfattes som pommesfrites, der bliver stegt i fed olie, hvis den da ikke serveres i fed mayonnaise.

- I virkeligheden har en kartoffel, når den ikke steges eller friteres og serveres uden smør, margarine eller creme fraiche, kun 110 kalorier og snesevis af sunde fytokemikalier og vitaminer. Vi håber, at vores forskning er med til at genskabe kartoflens populære ernæringsmæssige image, siger Dr. Joe Vinson, der har været chefforsker på et forsøg for American Chemical Society, hvor man målte blodtrykket hos 18 overvægtige med for højt blodtryk.

I undersøgelsen spiste 18 patienter, der var primært overvægtige / fede med højt blodtryk 6-8 lilla kartofler (hver på størrelse med en golfbold) med skræl to gange dagligt i en måned.

10 gange så mange antioxidanter

De brugte lilla kartofler, der i undersøgelser har vist sig at indeholde 10 gange så mange antioxidanter, som de gængse hvide kartofter.

De bibeholdt desuden skrællen fordi pigment eller farvestof i frugter og grøntsager især har vist sig rige på gavnlige fytokemikalier.

Men selv om forskerne brugte lilla kartofler, mener de at hvide kartofler kan have lignende effekter på blodtrykket.

Forskerne overvågede patienternes blodtryk, både systoliske (det første tal i en blodtrykslæsning som 120/80) og det diastoliske. Den gennemsnitlige diastoliske blodtryk faldt med 4,3 procent, og det systoliske blodtryk faldt med 3,5 procent, siger Vinson, der er ansat på University of Scranton i Pennsylvania, og har udført omfattende forskning af sunde komponenter i fødevarer.

Tog ikke på i vægt

Selv om størstedelen af deltagerne tog blodtryksmidler oplevede de alligevel en reduktion i blodtrykket. Ingen af undersøgelsens deltagere tog iøvrigt på i vægt.

Tidligere undersøgelser har identificeret stoffer i kartofler, der virker i kroppen på en måde, der svarer til den velkendte ACE-hæmmer medicin, som er en grundpille i behandling af højt blodtryk.

Andre fytokemikalier i kartofler forekommer i næsten samme mængder som i broccoli, spinat og rosenkål, tilføjer Vinson.

Desværre for Kims og pommesfrites fans, synes de høje tilberedningstemperaturer at ødelægge de fleste af de sunde stoffer i en kartoffel, så de hovedsageligt består af stivelse, fedt og mineraler.

Bagt i mikrobølgeovn

Kartoflerne i undersøgelsen blev simpelthen bagt i en  mikrobølge-ovn, som Vinson mener er den bedste måde at bevare næringsstofferne.

De lilla kartofler, der anvendtes i studiet bliver mere mere almindelige i amerikanske supermarkeder og især i specialbutikker, fødevarebutikker og landmændenes markeder.

Vinson sagde, at han stærkt mistænker at et kommende forsøg med hvide kartofler, vil give lignende resultater.

De lilla kartofler er kun anderledes i farven. Smagen er den samme som almindelig hvide kartofler og efter kogning lige så hvide.