Skip to main content
logo for klog kost

Dit hjerte er vild med jordbær

{module Google Artikel Billedtop}

Jordbær er en superfrugt for hjertet og beskytter mod bl.a. dårligt kolesterol.Har du spist masser af jordbær i løbet af sommeren, så er du også blevet sundere. Jordbær er nemlig den rene superfrugt.

Det viser ny forskning, der har undersøgt jordbærs indflydelse på hjerte-kar-systemet, især hvordan de forhindrer udviklingen af hjertesygdomme og diabetes. 

Professor Paul Thornalley fra Warwick Medical School stod i spidsen for undersøgelsen, der opdagede at ekstrakt af jordbær positivt aktiverer et protein i kroppen kaldet 'Nrf2', som har vist sig at øge antioxidanter og andre beskyttelsesforanstaltende aktiviteter. Dette protein mindsker blodlipider og kolesterol, der fører til hjerte-kar-problemer. 

At spise jordbær har tidligere vist sig at modvirke blodsukker og dårligt kolesterol og dermed reducere risikoen for diabetes og hjertesygdom.

Stimulerer proteiner

Men dette er første gang, at jordbær-ekstrakter har vist sig aktivt at stimulere proteiner, der beskytter mod sygdom. 

- Vi har fundet ud af processen bag, hvordan jordbær øger det indbyggede forsvar, der holder celler, organer og blodkar sunde, og som kan reducere risikoen for at udvikle hjerte-kar-problemer såsom hjertesygdomme og diabetes, forklarer Professor Thornalley.

- Så du skal absolut ikke have dårlig samvittighed over at spise jordbær med fløde ... men jeg vil foreslå flere jordbær og mindre eller slet ingen fløde!" 

Screening og matematiske modeller, der er udviklet på University of Warwick, skal nu bruges til at identificere de bedste sorter af jordbær, hvordan de bedst serveres og forarbejdes, samt ikke mindst hvor mange jordbær man skal spise for at opnå optimal sundhedseffekt.