Skip to main content
logo for klog kost

Ung druk medfører forhøjet blodtryk som voksen

{module Google Artikel Billedtop}

Drenges drikkeri i de unge år medfører forhøjet blodtryk, der forfølger dem ind i voksenlivet.Unge drenges druk kan medføre et højere blodtryk senere i livet.

Det viser en stor australsk undersøgelse af unges livsstil, der viser at deres adfærd kan påvirke blodtrykket og risikoen for hjertekarsygdom i voksenalderen.

Undersøgelsen er et såkaldt follow-up studie om graviditet og viser blandt andet også at unge piger, der har taget p-piller i en ung alder også risikerer et forhøjet blodtryk.

Det samme fælder ikke overraskende en høj saltindtagelse og et stigende body mass index (BMI) hos begge køn, der også var vigtige faktorer for forhøjet blodtryk i de sene ungdomsår.

De betydelige forskelle i blodtrykket mellem dem med en sundere og en mindre sund livsstil "kan forventes at påvirke deres risiko for både iskæmisk hjertesygdom og slagtilfælde i voksenalderen," advarer forskerne.

Resultaterne stammer fra Western Australian Pregnancy Cohort (Raine) Study, hvor 2868 børn født af 2900 gravide kvinder mellem 1989-1992 i Perth blev fulgt op til deres  17. år, hvor 1771 unge var til rådighed for undersøgelsen.

Hver fjerde ung havde forhøjet blodtryk

De unge blev bedt om oplysninger om alkoholforbrug, rygning, fysisk aktivitet, receptpligtig medicin (herunder brug af p-piller), og kostmønstre og siden blev sammenhængen mellem hver af disse faktorer og systolisk og diastolisk blodtryk beregnet.

Drenge havde et samlet systoliske blodtryk på 9 mmHg højere end piger, der ikke tog p-piller. Blandt drengene, var systolisk blodtryk signifikant associeret med BMI, urin-natrium (resultat af saltindtaget) og alkoholforbrug.

{module Google Artikel Links Fladest}

 

Og selv når der korrigeres for BMI, er forbindelsen mellem blodtrykket og alkohol og salt klar. Undersøgelsen fandt også, at almindelig fysisk aktivitet var associeret med lavere diastoliske blodtryk.

Systolisk og diastolisk blodtryk

Systolisk blodtryk er det højeste tryk, som hjertet slår og pumper blod gennem arterierne med, mens det diastoliske tryk er det laveste niveau, når hjertet slapper af mellem slagene.

Hvis definitionskriterierne for voksne bruges, var cirka 24% af de unge blevet præ-hypertensive eller hypertensiv.

Bemærkelsesværdigt er det at 34% af overvægtige og 38% af de ekstremt overvægtige unge var disse høje blodtrykskategorier.

Pigers blodtryk ikke påvirket af alkohol

Desuden var brug af p-piller signifikant associeret med forhøjet blodtryk hos pigerne, for eksempel, var det systoliske blodtryk hos piger der tager p-piller (30% af gruppen) 3,3 mmHg højere end hos andre piger, og tallet steg med deres BMI.

Til gengæld blev pigernes blodtryk ikke påvirket af alkohol.

- Unge skal være opmærksom på, at en livsstil, der medfører fedme, høj saltindtagelse og alkoholforbrug kan medføre negative sundhedsmæssige konsekvenser i voksenlivet.