Skip to main content
logo for klog kost

Proteinrige diæter kan øge risikoen for blodpropper

Diæter med højt proteinindhold, som Dukan-kuren, kan hjælpe folk med at tabe sig og opbygge muskler, men en ny undersøgelse med mus antyder, at de medfører mere plak i arterierne.

{snippet start}

Det viser et nyt studie fra Washington University School of Medicine i St. Louis, hvor forskerne også har opdaget, at proteinrige diæter fremmer ustabil plak - altså den slags, der er mest tilbøjelig til at løsne sig og forårsage blokerede arterier. Opbygning af plak i arterierne, især hvis det er ustabilt, øger risikoen for hjerteanfald.

"Der er klare fordele ved vægttab baseret på diæter med højt proteinindhold, hvilket har øget deres popularitet i de senere år," siger lektor i medicin, Babak Razani, der er seniorforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Nature Metabolism.

"Men dyreforsøg og nogle store epidemiologiske undersøgelser hos mennesker har koblet proteinrige diæter til hjerte-kar-problemer. Vi besluttede at undersøge, om der virkelig er en årsagssammenhæng mellem proteinrige diæter og dårligere hjerte-kar-sundhed."

Forskerne studerede derfor mus, som fik en fedtholdig diæt for at inducere åreforkalkning eller opbygning af plak i arterierne. Nogle af musene fik en fedtholdig diæt, der også havde et højt protein-indhold, mens andre blev fodret med en fedtrig diæt med et lavt proteinindhold til sammenligning.

"Et par skeer proteinpulver i en milkshake eller en smoothie tilføjer omkring 40 gram protein - hvilket næsten svarer til det daglige anbefalede indtag," siger Razani.

"For at se, om proteiner har en indflydelse på hjerte-kar-helbredet, tredoblede vi den mængde protein, musene fik i den fedt- og proteinrige diæt. Protein-mængden blev øget fra 15% til 46% af kalorierne for disse mus."

Musene på diæt med højt fedtindhold med højt proteinindhold udviklede øget åreforkalkning - ca. 30% mere plak i arterierne - end musene på en diæt med højt fedtindhold, men normalt proteinindhold, til trods for at musene, der spiste mere protein, ikke tog på i vægt, i modsætning til musene på en fedtrig, normal-protein diæt.

"Denne undersøgelse er ikke den første, der viser at diæter med højt proteinindhold medfører en markant stigning i plak, men det giver en dybere forståelse af virkningen af ​​højt proteinindhold ved den detaljerede analyse af plakkerne," siger Razani.

"Med andre ord viser vores undersøgelse, hvordan og hvorfor protein fører til udviklingen af ​​ustabil plak."

Plak indeholder en blanding af fedt, kolesterol, calciumaflejringer og døde celler. Tidligere undersøgelser har vist, at immunceller kaldet makrofager arbejder for at rydde op i plak i arterierne. Men miljøet inde i plakken kan overvælde disse celler, og når sådanne celler dør, forværrer de problemet, hvilket bidrager til opbygning af plak og øger plakkens kompleksitet.

"Hos mus på diæt med højt proteinindhold var deres plak en makrofag kirkegård," siger Razani.

"Mange døde celler i kernen af ​​plakken gør den ekstremt ustabil og tilbøjelig til at løsrive sig. Når blod strømmer forbi plakken påvirkes den - og især i forbindelse med højt blodtryk er det en opskrift på et hjerteanfald."

For at forstå, hvordan højt proteinindhold i kosten kan øge plakkens kompleksitet, studerede Razani og hans kolleger hvad der sker med proteinet efter det er blevet fordøjet - hvor det opdeles i dets oprindelige byggesten, kaldet aminosyrer.

Razani og hans team fandt, at overskydende aminosyrer fra en diæt med højt proteinindhold aktiverer et protein i makrofagerne kaldet mTOR, som fortæller cellen at den skal vokse snarere end at gå i gang med sine rensningsopgaver. Signalerne fra mTOR lukker cellernes evne til at rydde op i det giftige affald af plakken, og dette udløser en kæde af begivenheder, der resulterer i makrofagdød. Forskerne fandt, at visse aminosyrer, især leucin og arginin fremfor andre aminosyrer, var mere potente til at aktivere mTOR - og dermed afspore makrofagerne fra deres oprydningsopgaver, hvilket førte til celledød.

"Leucin findes især i rødt kød. En fremtidig undersøgelse kan se på proteiner med højt proteinindhold med forskellige aminosyreindhold for at se, om det kunne have en indvirkning på plakkens kompleksitet. Celledød er det centrale træk ved plakkens ustabilitet. Hvis man kunne stoppe disse celler fra at dø, kan man måske ikke gøre plakken mindre, men man vil kunne reducere dens ustabilitet," siger Razani.

Denne undersøgelse viser ikke kun de vigtige processer, der ligger til grund for de kardiovaskulære risici ved diætprotein, men viser også hvordan man kan målrette disse processer for at behandle hjertesygdomme, mener han.