Søg på Klog Kost

Kalcium beskytter mod hjertekar-problemer i alderdommen, men overraskende ikke mod frakturer, altså knoglebrud.Kalcium beskytter mod hjertekar-problemer i alderdommen, men overraskende ikke mod frakturer, altså knoglebrud.

Kalcium i maden beskytter mod hjertesygdom

Et højere indhold af kalcium reducerer risikoen for hjertekar-sygdomme, men ikke for knoglebrud.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra Sydkorea, hvor forskere har analyseret data om små 5.000 deltagere i en befolkningsundersøgelse, der har fulgt dem i gennemsnitligt 13 år.

"Kalciums rolle for hjertekarsygdomme, slagtilfælde og fraktur er et kontroversielt emne. Tidligere undersøgelser har været lavet i befolkningsgrupper, der i forvejen har et højt kalcium-indtag gennem kosten. Vi ønskede at vurdere, om et højt indtag af kalcium gennem kosten øger risikoen hos folk med en lav indtagelse af kalcium," siger dr. Sung Hye Kong fra afdelingen for intern medicin i Seoul National University Hospital i Seoul, Sydkorea, og hovedforfatter på undersøgelsen, der blev præsenteret på det årlige møde i Endocrine Society i Boston.

De 2.199 mænd og 2.704 kvinder havde ingen hjertekarsygdomme ved starten af undersøgelsen, som de blev tilmeldt i 40 års alderen omkring år 2000.

Deltagerne indrapporterede selv periodisk deres fødeindtagelse og gennem interviews og undersøgelse hvert andet år registrerede forskerne hjerte-karsygdomme og frakturer.

Deltagerne blev delt op i fire grupper baseret på hvor meget kalcium de indtog.

Forskerne tog højde for deltagernes alder, body mass index (BMI), indtag af frugt og grøntsager, protein- og natrium-indtag, fysisk aktivitet, rygning og drikkeri, forhøjet blodtryk og diabetes samt kvinders overgangsalder og eventuel hormonbehandling.

Resultaterne viste at risikoen for hjertesygdom var næsten halveret (52 procent) for de deltagere, der spiste mest kalcium (273 mg/d) i forhold til de deltagere der indtog mindst (151 mg/d).

Mændenes risiko for slagtilfælde blev også markant reduceret, mens det samme ikke var tilfældet for kvinderne.

Hverken mænd eller kvinders risiko for at brække deres knogler blev reduceret ved at indtage mere kalcium.