Søg på Klog Kost

Især valnødder, men også flere andre nødder, har en positiv indflydelse på hjertekar-problemer.Især valnødder, men også flere andre nødder, har en positiv indflydelse på hjertekar-problemer.

Valnødder beskytter mod hjertesygdom

Valnødder indeholder vigtige fedtstoffer, men også andre næringsstoffer, der beskytter mod hjertekar-problemer.  

 

Det understreger en ny undersøgelse offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, der er baseret på en systematisk gennemgang og meta-analyse af 61 kontrollerede forsøg.

Gennemgangen viste, at indtagelse af nødder generelt sænker kolesterol-tallet, niveauet af triglycerider, LDL-kolesterol og ApoB, der er det primære protein, som findes i det dårlige LDL-kolesterol.

Alle er vigtige faktorer for at vurdere en persons risiko for hjertekarsygdomme.

"Vore undersøgelses resultater støtte den voksende mængde forskning, der viser, at bl.a. valnødder, kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme," siger Dr. Michael Falk fra Life Sciences Research Organization. Valnødder var målet for 21 af de 61 undersøgelser, som han har gennemgået.

"Nødder indeholder vigtige næringsstoffer som fedt, proteiner, vitaminer og mineraler. Valnødder er den eneste nød, der indeholder en betydelig mængde (ca. 9 procent) alfa-linolensyre (ALA), som er den plante-baserede form af omega-3 fedtsyrer."

Desuden er valnødder også en god kilde til fiber (ca. 3,5 procent) og protein (ca. 15 procent).

Udover at nødder sænker total kolesterol, triglycerider, LDL-kolesterol og ApoB, fandt forskerne også, at indtagelse af 50 gram nødder dagligt har større effekt på total kolesterol og LDL.

En daglig avokado sænker tilsyneladende både det dårlige kolesterol og andre blodværdier mere end anden kost med enkeltumættede fedtsyrer.
Hjerte-kar | 08. jan 2015

En daglig avocado sænker det dårlige kolesterol

En avocado om dagen kan hjælpe med til at forbedre det dårlige kolesterol hos overvægtige…

Derudover viste resultaterne, at nødder kan være særligt vigtige for at sænke risikoen for hjertesygdom hos personer med diabetes 2.

I de 61 undersøgelser med i alt 2.582 deltagere spiste folk mellem 5 og 100 g nødder dagligt som en del af deres almindelige kost.

Mere end to årtiers forskning har vist, at valnødder kan hjælpe med at reducere risikoen for hjertekar-sygdomme ved at sænke det dårlige LDL-kolesterol med 9-16 procent, det diastoliske blodtryk med 2-3 mmHg2 samt reducere total kolesterol, hæve HDL-kolesterol, reducere inflammation og forbedre arteriernes funktion.