Søg på Klog Kost

Hjertet bliver stærkere, hvis du spiser færre kalorier

Et kalorieindtag på op til 30 procent synes at kunne styrke dit hjertes funktion, hvis du sørger for at få alle de nødvendige næringsstoffer.Hvis du spiser mindre og indtager færre kalorier, styrker du dit hjerte. Et forsøg viste at hjertet kan fungere som om det er op til tyve år yngre.

Forskere ved Washington University School of Medicine i St. Louis har opdaget, at hjertets evne til at pumpe blod, ikke degenererer nær så hurtigt hos mennesker, der indtager færre kalorier.

- Det er virkelig påfaldende, hvor meget målinger af hjertefrekvensens variationer kan fortælle os om den måde, det autonome nervesystem påvirker hjertet, siger Dr. Luigi Fontana.

- Og det har ikke kun indflydelse på hjertets funktion, men også på fordøjelsen, på vejrtrækning og mange andre ufrivillige handlinger.

- Vi gætter på, at bedre pulsvaribilitet kan være et tegn på, at alle disse andre funktioner også virker bedre.

CRON-diæt:

CRON-diæt (Calorie Restriction med optimal ernæring) er en næringsrig, meget lavt kalorieindhold kost udviklet i USA. CRON-kost indebærer begrænset kalorieindhold i håb om, at lev sundere og længere, mens de stadig forsøger at indtage de anbefalede daglige mængder af forskellige næringsstoffer.

Forskerne hægtede hjertemålere på 22 personer, der i mindst syv år havde efterlevet den såkaldte CRON-diæt (Calorie Restricted with Optimal Nutrition), hvor man spiser sund kost, men indtager 30 procent færre kalorier end normalt.

Deres gennemsnitlige alder var lidt over 51.

Til sammenligning studerede forskerne 20 andre mennesker på omkring samme alder, der spiste almindeligt.

- Hjertefrekvenserne var signifikant lavere i lavkalorie-gruppen, og deres hjertefrekvens variabilitet var signifikant højere.

- Højere pulsvaribilitet betyder, at hjertet lettere kan tilpasse sig de skiftende behov, siger artiklens hovedforfatter Dr. Phyllis K. Stein.

Undersøgelsen er tilgængelig online i tidsskriftet Aging Cell.

- Pulsvariationer falder med alderen, efterhånden som vores hjerte-kar-systemer bliver mindre fleksible, og dårlig pulsvaribilitet er forbundet med en højere risiko for kardiovaskulær død.

Phyllis K. Stein har målt pulsvariabilitet i en række forskellige grupper, fra ældre til depressionsramte. Denne undersøgelse var hendes første af CRON-diæt deltagere.

Kaloriebehov:

Det normale kaloriebehov for en ca. 55-årig kvinde på 65 kilo er ca. 1800 kcal. dagligt. En 55-årig mand på 75 kilo har brug for 2300 kcal. for at opretholde sin vægt. Behovet er selvfølgelig afhængig af hvor meget motion man dyrker. Meget motion kan kræve flere daglige kalorier.

Efterlevere af denne diæt er dog tidligere blevet undersøgt grundigt af Luigi Fontana, forskningslektor i medicin ved Washington University og forsker på Istituto Superiore di Sanita i Rom, Italien.

- Vi så også på det normale niveau af hjertefrekvens variabilitet blandt mennesker i forskellige aldre, og vi fandt at de der efterlever CRON-diæten har hjerter, der ligner og fungerer som om de er mange år yngre.

Laboratoriedyr med en begrænset kalorieindtagelse har en tendens til at leve 30-40 procent længere end dem, der spiser standard kost.

Mange mennesker, der praktiserer kalorie restriktion mener, at de også vil leve betydeligt længere, men det vil ikke være afklaret før om adskillige år.

Men Fontana siger at en stor del af hans forskning tyder på et begrænset kalorieindtag med optimal ernæring medfører betydelige ændringer i mennesker, der ligner ændringer, som er registreret hos dyr i laboritorieforsøg.

Og han mener at den bedre pulsvariation, ikke bare betyder at hjerte-kar-systemerene er mere fleksible, men at det medfører bedre sundhed i almindelighed.

"Men vi kan ikke være absolut sikre på, at et lavt kalorieindtag alene er ansvarlig for fleksibiliteten i det kardiovaskulære system, siger Stein.

- Folk, der indtager færre kalorier for at leve længere har tendens til at leve sundere generelt, så jeg er temmelig sikker på, at de ikke samtidig ryger to pakker cigaretter dagligt uden at dyrke motion.

Hun understreger at man bør konsultere sin læge før man forsøger sig med en væsentlig reduktion af kalorieindtaget og at det er vigtigt at man får de nødvendige mængder af de vigtige næringsstoffer.