Søg på Klog Kost

9 madråd mod for højt blodtryk

GazpachoGazpacho

Den spanske tomatsuppe gazpacho serveres kold, men den er hot for dit blodtryk.

Det viser en undersøgelse i 2013 fra universitet i Barcelona, der har undersøgt helbredseffekten af suppen.

Gazpacho stammer fra Andalusien i det sydlige Spanien og er en suppe bestående af findelte eller blendede friske og rå grøntsager. Oftest er hovedingrediensen tomater eventuelt dåsetomater. Suppen serveres kold og er en lækker sommerret.

Tidligere studier har forbundet de enkelte ingredienserne i gazpacho (tomat, agurk, hvidløg, olivenolie) med en reduktion i blodtrykket.

"Vores undersøgelse viser for, at en regelmæssig indtagelse af gazpacho har samme effekt som suppens ingredienser individuelt; så gazpacho kan reducere blodtrykket,"  fortæller undersøgelsens hoverdforfatter  Alexander Medina-Remon.

Forskerne konstaterede at personer, der spiste mest gazpacho havde op til 27 procent lavere blodtryk end personer, der overhovedet ikke spiste gazpacho.

En kvart liter gazpacho om ugen var nok til at sænke blodtrykket med op til 15 procent og for hver kvarte liter ekstra ugentligt syntes blodtrykket at falde yderligere 15 procent.

Tags: blodtryk, DASH