9 madråd mod for højt blodtryk
Fisk
Fisk er vigtigt for at sænke blodtrykket fordi fedtsyrer medvirker til at åbne kalium-kanaler, der udvider blodårerne.
Det viser undersøgelser i 2013 fra Friedrich Schiller University Jena og Jena Universitetshospital, der beskriver den såkaldte SLO1 - kaliumkanal som en vigtig komponent for effektiviteten af omega-3 fedtsyrer på blodtrykket.
"Disse ioniske kanaler virker som meget specifikke receptorer for DHA og åbnes ved binding af omega-3 fedtsyrer," forklarer biofysiker Stefan H. Heinemann fra Friedrich Schiller University Jena.
En kaliumkanal er en type ionkanal, der giver calcium, natrium og kalium mulighed for at gennemtrænge cellemembraner.
Omega-3 fedtsyrer - som docosahexaeonic syre (DHA) - findes hovedsageligt i fede fisk som sild, laks og makrel.
Men undersøgelsen viser samtidig at omega-3-fedtsyrer som eicosapentaen syre (EPA) eller a-linolensyre (ALA) udvundet fra planter påvirker kanalerne meget svagere.