Skip to main content
logo for klog kost
En kost med rigeligt grønne grøntsager som broccoli og spinat, der har et højt indehold af folat. kan du reducere risikoen for slagtilfælde markant.

Ekstra folat kan forhindre slagtilfælde

Spiser du tilstrækkeligt broccoli, spinat eller eksempelvis kyllingelever kan du reducere din risiko for et slagtilfælde.

{snippet start}

Det viser i hvert fald en ny undersøgelse, der har testet folinsyre på over 20.000 kinesere med for højt blodtryk, men som endnu ikke havde fået et slagtilfælde.

Deltagerne blev delt op i to grupper, der enten fik et blodtryksmiddel kaldet enalapril eller blodtryksmidlet enalapril sammen med folinsyre.

Folinsyre er den syntetiske version af B-vitaminet folat, som især findes i grønne grøntsager, bælgfrugter og lever, men stort set findes i de fleste madvarer.

I almindelighed anbefales det, at voksne spiser 300 mikrogram dagligt, men kvinder mellem 18 og 30 år bør indtage 400 gram og gravide eller ammende bør indtage 500 mikrogram.

100 gram rå spinat indeholder eksempelvis 220 mikrogram folat, broccoli 239 mikrogram og kyllingelever 2.700 mikrogram, så det er ikke specielt besværligt at øge indtaget.

I det kinesiske forsøg fik den ene halvdel af de 20.000 deltagere 800 mikrogram ekstra folinsyre dagligt sammen med blodtryksmidlet.

Efter i gennemsnit 4,5 år havde 282 ud af de 10.348 deltagere, der havde fået folinsyre ud over blodtryksmidlet, et slagtilfælde, men blandt de 10.354 deltagere, der kun havde fået blodtryksmedicinen, havde hele 355 fået et slagtilfælde.

Det svarer til at folinsyren medførte en 21 procent reduceret risiko for at få et første slagtilfælde.

Men derudover reducerede folinsyren også risikoen for hjerteanfald og dødsfald på grund af hjertekar-problemer med over 20 procent.

Slagtilfælde er den næsthyppigste dødsårsag i Danmark med omkring 5.000 årlige dødsfald. 77 procent af alle slagtilfælde er førstegangstilfælde.

Den kinesiske undersøgelse tyder især på at risikoen falder for blodpropper i hjernen, der er hovedårsagen til slagtilfælde. Risikoen for hjerneblødninger, der er den anden årsag til slagtilfælde, syntes ikke at blive påvirket af folinsyren i den kinesiske undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of American Medical Association (JAMA) og lavet i samarbejde med Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health.

lever, folat, slagtilfælde, broccoli, spinat