Skip to main content
logo for klog kost
Selv om du ikke har risiko for forhøjet blodtryk påvirker for meget salt stadig din krop negativt.

Salt farligt uanset forhøjet blodtryk

Du skal ikke tro at salt ikke skader dig bare fordi du ikke lider af for højt blodtryk.

{snippet start}

En ny undersøgelse viser nemlig at for meget salt påvirker din krop negativt på mange flere måder.

En gennemgang af tidligere undersøgelser viser at for meget natrium i kosten er skadeligt for blodkar, hjerte, nyrer og hjerne.

Natrium udgør halvdelen af almindeligt salt og er tilsat det meste af den forarbejdede mad, vi spiser.

Natrium har vist sig at påvirke nogle menneskers blodtryk fordi det øger mængden af vand i kroppen og tvinger blodet til at rulle hurtigere igennem blodårerne.

"Blodtrykkets reaktioner på ændringer i kostens natrium-indhold varierer meget, hvilket har ført til begrebet salt-følsomt blodtryk," siger William Farquhar fra University of Delawares Institut for Kinesiologi og Anvendt fysiologi, der står bag undersøgelsen, som er offentliggjort i Journal of American College of Cardiology.

"Der findes ingen generelle retningslinjer for klassificering af personer med saltfølsomt blodtryk, men hvis blodtrykket stiger når man spiser meget natrium eller falder når man spiser mindre, betragtes personen som saltfølsom. Hvis blodtrykket ikke påvirkes af natrium betegnes man som slatresistent."

Men ifølge den nye undersøgelse er der flere negative virkninger for vigtige organer og væv, også for mennesker med saltresistens.

Det gælder blandt andet også for foringen af blodkarrenes inderside, der kaldes endotelet. Endotelceller har betydning for en række processer, herunder koagulering, blodpladetilpasning og immunfunktion. For meget natrium kan også betyde at arterierne bliver mere stive.

Farligt for nyrer og nerver

"En kost med et højt natrium-indhold kan også føre til hypertrofi i hjertets venstre ventrikel - en forstørrelse af det muskelvæv, der udgør ​​væggene i hjertets vigtigste pumpekammer," siger David Edwards, der også arbejder på University of Delaware. 

"Efterhånden som hjertekammerets vægge vokser sig tykkere, bliver de mindre fleksible og kan i sidste ende ikke pumpe så kraftigt som et sundt hjerte."

Hvad angår nyrerne, tyder undersøgelser på, at kost med et højt natrium-indhold er forbundet med nedsat nyrefunktion, der kun synes at have sammenhæng md en minimal stigning i blodtrykket.

Endelig kan natrium også påvirke det sympatiske nervesystem, der aktiverer det, der ofte betegnes som kæmp-eller-flygt reaktionen.

"Konstant for meget natrium kan gøre sympatiske neuroner i hjernen mere følsomme, hvilket medfører en større respons på en række stimuli, herunder muskel sammentrækning," siger Farquhar. 

"Og uanset om blodtrykket er for højt eller ej kan kronisk øget sympatisk reaktion have skadelige virkninger på vitale organer."

Så uanset om du har et højt blodtryk eller ej, tyder undersøgelsen på at de temmeligt høje doser salt, dansker spiser dagligt, har betydning for folkesundheden.

Danske kvinder spiser gennemsnitligt omkring 8 gram salt dagligt, mens mænd spiser op mod 11 gram. Det er omkring 40-60 procent mere end den anbefalede dagsdosis på 5-6 gram salt dagligt.

Men hovedparten af saltet skyldes ikke at du bruger saltbøssen lige vel rigeligt. Nej hovedparten af det salt, vi indtager kommer fra pålæg og brød, pizzaer og anden fastfood. En helt almindelig frostpizza indeholder således snildt 5 gram salt.

blodtryk, salt, natrium