Søg på Klog Kost

Spiser du kosttilskud med D-vitamin i store mængder risikerer du en blodprop i hjertet eller slagtilfælde.Spiser du kosttilskud med D-vitamin i store mængder risikerer du en blodprop i hjertet eller slagtilfælde.

Du risikerer at dø af for meget D-vitamin

Selv om vi konstant opfordres til at spise mere D-vitamin, øger et alt for højt indhold af D-vitamin i blodet risikoen for hjerte-kar-død.

 

Mangel på D-vitamin kan være farligt for helbredet, men en nyundersøgelse fra Københavns Universitet viser for første gang, at også et for højt niveau af D-vitamin i blodet har sammenhæng med en øget risiko for at dø af eksempelvis et slagtilfælde eller en blodprop i hjertet.

Resultatet er netop offentliggjort i verdens førende endokrinologiske tidskrift Journal of Endocrinology and Metabolism.

"Vi har undersøgt D-vitamin niveauet hos 247.574 danskere i forbindelse med et besøg hos egen læge, hvilket er verdens hidtidigt største grundlag for den her type undersøgelse. Vi har så analyseret deres dødelighed over en syvårig periode efter blodprøven, hvor 16.645 af patienterne er døde. Og vi har så været inde og kigge på sammenhængen mellem død og deres D-vitamin niveau", fortæller klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin, Peter Schwarz.

Stor betydning for kosttilskud

Konklusionen er klar: Undersøgelsen bekræfter, at der er en sammenhæng mellem dødelighed og for lavt D-vitamin-D, men altså som noget helt nyt også, at niveauet kan blive for højt.

"Har man et D-vitamin på under 50 og over 100 nanomol per liter, så er der en øget sammenhæng med død. Vi har kigget på, hvad patienterne er døde af, og er tallet over 100, så synes risikoen for at dø af en blodprop i hjertet eller et slagtilfælde at være forhøjet. Så niveauet bør altså ikke være for lavt, men så sandelig heller ikke for højt. Det bedste niveau synes at ligge mellem 50 og 100 nanomol per liter og det bedste er cirka 70 ifølge vores undersøgelse," fastslår Peter Schwarz.

At det kan være sundhedsskadeligt at have for meget D-vitamin i blodet er ikke påvist før, og det kan få stor betydning for den måde, vi spiser kosttilskud på.

"Det er et meget vigtigt resultat, fordi der er så et stort fokus på at tage vitamin D. Vi må bruge denne konklusion til at stille os spørgsmålet om vi bare skal spise vitaminer og kosttilskud, som vi spiser bolsjer. Man skal ikke bare tage mere, hvis man tror det bliver bedre. Den her slags vitaminer skal man koordinere indtaget af med sin læge," siger Peter Schwarz.

Tags: D-vitamin, slagtilfælde, blodprop