Søg på Klog Kost

En daglig kop blåbær kan sænke blodtrykket hos kvinder i overgangsalderen.En daglig kop blåbær kan sænke blodtrykket hos kvinder i overgangsalderen- og formentlig også hos alle andre, hvor det er forhøjet.

Kvinders blodtryk reduceres af daglige blåbær

Kvinder i overgangsalderen kan sænke deres blodtryk betragteligt ved at spise en kop blåbær dagligt.

 

Også andre parametre, der øger risikoen for hjertesygdom og slagtilfælde bliver reduceret, viser en ny undersøgelse fra Florida State University, hvor forskere har undersøgt effekten af frysetørret blåbærpulver på kvinder, der har passeret overgangsalderen.

"Vores resultater tyder på, at regelmæssig indtagelse af blåbær bør kunne forsinke udviklingen af tidlige tendenser til forhøjet blodtryk samt reducere højt blodtryk og derfor reducerer risikoen hjertekarsygdomme," siger Sarah A. Johnson, assisterende direktør for Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging ved Florida State University.

"Når kvinder går gennem overgangsalderen, får de en endnu større risiko for at dø af hjertekar-sygdomme. Vores resultater tyder på, at selv en enkelt fødevare - som blåbær - som tilskud til den daglige kost kan afbøde de negative hjertekar-problemer, der ofte opstår som følge af overgangsalderen."

Over en periode på otte uger, blev 48 postmenopausale kvinder med tidlig og let forhøjet blodtryk tilfældigt udvalgt til enten at ndtage 22 gram frysetørret blåbær pulver - svarende til en kop friske blåbær - eller 22 gram af et uvirksomt pulver. Derudover skulle deltagerne fortsætte deres daglige kost- og motionsvaner.

I begyndelsen af undersøgelsen, fik deltagernes taget deres blodtryk og målt deres arteriers stivhed samt en række biomarkører i blodet.

Ved slutningen af de otte uger var deltagernes systoliske blodtryk i gennemsnit faldet med 7 mmHg (5,1 procent), mens det diastolisk blodtryk var reduceret med 5 mmHg (6,3 procent). De to tryk er hhv. det tryk, som hjertet pumper blodet ud i kroppen med (systolisk) og det tryk, som er i arterierne mens hjertet fyldes med blod.

Deltagere i blåbær-gruppen havde desuden en gennemsnitlig reduktion på 97 cm / sekund (6,5 procent) i arteriel stivhed, der opstår som følge af alder og åreforkalkning. Stivhed i arterierne opstår, når de elastiske fibre i arterievæggen (elastin) begynder at flosse på grund af mekanisk stress.

Desuden viste det sig at nitrogenoxid, der er en biomarkør i blodet, som er kendt for at være involveret i udvidelsen af blodkarrene, blev øget med 68,5 procent. Stigningen i nitrogenoxid forklarer reduktionen i blodtrykket

Det er vigtigt fordi både arteriel stivhed og indsnævring af blodkarrene er årsag til forhøjet blodtryk.

Tidligere undersøgelser af blåbær har vist positive virkninger på risikofaktorer for hjertekar-problemer, herunder blodtryk, men de har alle brugt store mængder blåbærpulver, fra 50 gram til 250 gram, der ville svare til mellem to og 11 kopper friske blåbær. En kop blåbær, er et mærkeligt amerikansk mål, som svarer til små 150 gram eller godt 100-120 blåbær.

Forskerne fra Florida overvejer at lave undersøgelser med andre doser af blåbær, længere testperioder og andre befolkningsgrupper.