Søg på Klog Kost

Rødvin og vindruerSelv om rødvin indeholder resveratrol, s er det i så små mængder at det ikke er derfor man skal drikke det.

Derfor kan vindruer beskytte mod hjertesygdom

En antioxidant i vindruer og forskellige bær hæmmer, at inflammation opstår og dermed øger risikoen for hjertekarsygdomme.

 

Det viser nye forsøg med stoffet resveratrol, der menes, at være årsagen til det såkaldte franske paradoks, som består i, at franskmænd trods en lystig livsstil med fed mad lever længere end så mange andre nationer.

Resveratrol har i adskillige undersøgelser vist sig at kunne påvirke risikoen for hjertekarsygdomme, men det har dog hovedsageligt været i museforsøg. Undersøgelser af stoffets betydnng for mennesker bygger mest på antagelser efter at have konstateret at mange mennesker uden hjertekar-problemer, spiser eller drikker mad med resveratrol.

Rødvin er absolut ikke den bedste kilde til resveratrol, men røde vindruers skal har et højt indhold, ligesom stoffet findes i eksempelvis tyttebær, blåbær, chokolade og peanuts.

Men indholdet varierer afhængigt af om eksempelvis druerne har været udsat for en svampeinfektion, der får druen til at udvikle resveratrol, som er at sammenligne med et immunstof, som bekæmper infektioner og bakterier.

Det højeste indhold af stoffet i rødvin findes ifølge en undersøgelse fra 2007 i tidsskriftet Food Chemistry i sorter fremstillet af Pinot Noir og St. Laurent druer. Disse vine havde op til 14,3 milligram resveratrol per liter.

20 liter rødvin dagligt

Der er langt igen til forsøgene med mus, som ofte har fået resveratrol i mængder, der ville svare til at et menneske dagligt skulle drikke 15-20 liter rødvin dagligt.

Derfor har firmaer, der laver kosttilskud selvfølgelig spekuleret i at lave resveratrol-piller, der indeholder halve og hele gram resveratrol, men der findes ingen seriøs videnskabelig dokumentation for, at de har nogen effekt på mennesker.

Men i en række reagensglasforsøg har forskere fra Institut for Farmakologi ved Johannes Gutenberg Universitet i Mainz i samarbejde med forskere fra Friedrich Schiller Universitetet i Jena og universitetet i Wien konstateret at resveraatrol binder sig til et regulator protein KSRP og aktiverer det. KSRP reducerer stabiliteten af messenger-RNA (mRNA) i forbindelse med en række inflammatoriske mediatorer og hæmmer således deres syntese.

"Nu ved vi mere præcist, hvordan resveratrol hæmmer dannelsen af de inflammatoriske faktorer, der udløser hjertekarsygdomme. Dette er en vigtig konklusion i betragtning af, at nyere forskning har vist, at hjertekarsygdomme væsentligt fremmes af inflammatoriske processer i kroppen," siger Junior Professor Andrea Pautz.

Kardiovaskulære sygdomme som myokardieinfarkt og slagtilfælde forekommer ofte i forbindelse med kroniske inflammatoriske sygdomme som leddegigt. Derfor harresveratrol stort potentiale især når det kommer til behandling af inflammatoriske sygdomme, der kan forårsage alvorlige skader på det kardiovaskulære system, mener forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Nucleic Acids Research.